Постављени темељи капеле царевића Алексеја у Петерхофу

 Темељи капеле посвећене Светом мученику царевићу Алексеју ударени су 12. децембра на поседу Знаменка у Петерхофу. Настојатељ цркве Светих Апостола Петра и Павла протојереј Алексије Колцов поставио је камен темељац.

До изградње ове капеле дошло је  на иницијативу народа. Много људи је допринело овом делу својим усрдним молитвама и старањем. Ово место је веома симболично за народ: током последњих десет година, литија, која иначе траје више дана, долазила је до ове локације са иконом царевића Алексеја из Царског Села. Друге литије које пролазе Русијом, међу којима  и морске литије, посетивале су ово место такође.

Нижнаја Дача, где је рођен царевић, није тренутно доступна за богослужење, пошто се налази на територији резервата Државног музеја Петерхоф. Такође постоји и црква Светих Петра и Павла, где је крштен царевић Алексеј, затим црква Светог правоверног кнеза Александра Невског, и црква Преображења Господњег. У њима нема богослужења, мада су две од поменутих цркава потпуно опремљене за богослужења.

Отварање капеле планира се за 100-годишњицу рођења Светог царевића Алексеја.

Извор: pravoslavie.ru