Потомци у част славнога претка

Поводом стогодишњице од хиротоније Кирила Митровића за епископа Захумско-рашког, његови потомци предали су данас Музеју Српске Православне Цркве портрет фотографију, фотографију архијерејске грамате и колективну спомен фотографију са свештенством Епархије захумско-рашке. Свечаној предаји присуствовали су Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха српског Г. Павла, управник Музеја г. Мирослав Илић и потомци блаженопочившег Архијереја на челу са архитектом Слободаном Митровићем.

Епископ Атанасије је у име СПЦ исказао захвалност дародавцима, похваливши њихову високу свест о очувању спомена на часног изданка породице Митровића који је достојно послужио Богу и народу, као професор Задарске богословије, игуман манастира Острога и епископ Захумско-рашки и Бококоторско-дубровачки.

Епископ Кирило Митровић рођен је 19. марта 1867. године у Будви. Основну школу је завршио у родном месту, Гимназију у Котору, Богословију у Задру, а потом је студирао теологију у Черновицама. Замонашен је 31. августа 1892. године, а исте године је рукоположен у чин ђакона, у чин јеромонаха 1894. године. За епископа Захумско-рашког изабран је 27. маја 1908. године. Архијерејску хиротонију примио је 31. маја 1909. године у Александроневској лаври у Петровграду. За епископа бококоторског и дуборвачког изабран је 7. новембра 1920. године. Упокојио се у Котору 24. јула 1931. године, а сахрањен је у манастиру Савина. Оставио је спомен веома благог и милосрдног човека, пуног разумевања за све људе.

П. Кондић