Потписан Протокол о сарадњи између Института за српску културу и Музеја жртава геноцида

У Никшићу је, 21. августа 2017, са благословом Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске, потписан Протокол о сарадњи између Института за српску културу из Никшића и Музеја жртава геноцида из Београда.

Протокол су, у присуству Његовог преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Господина Јоаникија, потписали др Вељко Ђурић, у име Музеја и др Будимир Алексић, у име Института.

Протокол, између осталог, има за циљ да развија заједнички научни и стручни интерес, успоставља односе сталне сарадње и размјене, спроводи заједничке тежње на осигуравању адекватне заштите архивске грађе и музејског наслеђа.

Први заједнички пројекат потписника Протокола биће истраживање злочина над српским народом у Пиви и Горњем полимљу као дио ширег пројекта – истраживања злочина и пописивања жртава у Другом свјетском рату.

Господа Ђурић и Алексић су констатовали да се потписивањем овог Протокола успоставља сарадња између сродних институција, које треба да раде на заједничким пројектима истраживања српске културно-историјске баштине и српске прошлости уопште.

Они су нагласили да се у културним и научним установама најтрајније и најсигурније чува национална свијест и идентитет једног народа. Међународне околности у овом тренутку су такве да се не може успоставити српско државно јединство на свим просторима гдје Срби живе, али се може градити српско културно, духовно и национално јединство, а српске културне и научне установе су најпозваније да на томе раде и истрајавају.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка