Потписан Споразум о вршењу верске службе у Војсци Србије

Потписан Споразум о вршењу верске службе у Војсци Србије
Потписан Споразум о вршењу верске службе у Војсци Србије
Потписан Споразум о вршењу верске службе у Војсци Србије
Потписан Споразум о вршењу верске службе у Војсци Србије

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј и Министар одбране г. Драган Шутановац потписали су јуче у Дому Војске у Нишу „Споразум о вршењу верске службе у Војсци Србије са Српском Православном Црквом“. Тим споразумом се уређују међусобни односи Министарства одбране и Српске Православне Цркве у вези са вршењем верске службе у Војсци Србије. Потписивању споразума присуствовали су Преосвећена Господа Епископи Бачки Г. Иринеј и викарни Јегарски Г. Порфирије.

Министар Шутановац је рекао да се тим документом у Војску уводе први пут свештеници официри, што је у складу са српском традицијом и искуствима савремених армија. Он је подсетио да СПЦ већ има официре-свештенике у армијама других држава - Холандије, САД и Велике Британије.


Патријарх Иринеј је благословио Споразум и том приликом истакао да је потписивање Споразума историјски значајно не само за СПЦ, већ и за Војску Србије. Увођењем свештеника биће омогућено и увођење традиционалне културе и духовности у нашу армију и војни свештеници ће унети већи квалитет у живот и војну службу као и дух родуљубља и духовности. "Нека буде срећно и благословено", поручио је Патријарх Иринеј и указао и на симболику што је Споразум потписан баш на Видовдан - национални празник народа и Цркве.

 

Министар Шутановац је рекао да се верска служба успоставља као потреба припадника Војске Србије и да ће свештеници официри морати да буду високо образовани и да прођу официрску обуку. Према његовим речима, припадници Војске Србије ће се представницима СПЦ обраћати у складу са њиховим свештеничким звањем. Министар одбране је додао и да је почетни чин за свештенике у Војсци капетан, а да теоријски могу да добију чин пуковника. Он је најавио да ће у наредним месецима потписати исте споразуме са представницима још шест традиционалних цркава и веских заједница.

Министар Шутановац присуствовао је синоћ у Саборној цркви у Нишу и Видовданској академији. Том приликом Патријарх српски Г. Иринеј уручио је министру највише одликовање Нишке епархије Српске Православне Цркве - Орден светог цара Константина за његов однос према Цркви и народу. Захваливши на одличју, министар Шутановац је рекао да му је учињена велика част као и да је дошао у Ниш да би с Патријархом "завршио историјски посао" - потписивање Споразума о вршењу верске службе у Војсци Србије.

За доприс црквеном животу и духовности у граду Нишу, Патријарх српски је Орден уручио и градоначелнику Милошу Симоновићу и председнику градске општине Медијана Драгославу Ћирковићу.

Уочи Видовданске академије, у порти Саборне цркве припадници Гарде Војске Србије извели су егзерцир у присуству великодостојника Српске Православне Цркве и грађана Ниша.

Извор: Министарство одбране Републике Србије, Танјуг