Поводом 25 година патријарашке службе Свесвјатјејшег Вартоломеја

„Осерваторе Романо” је објавио специјални додатак поводом 25 година патријарашке службе Свесвјатјејшег Вартоломеја. 

Осврт на дело Васељенског Патријарха написао је и умировљени папа Бенедикт. Умировљени папа Бенедикт је написао чланак за свечани број, додатак овог службеног ватиканског листа, поводом годишњице Васељенског Патријарха Вартоломеја, који је 22. октобра 2016. године обележио 25-годишњицу своје патријарашке службе.

Умировљени папа пише да је патријарх Вартоломеј  „истински васељенски Патријарх”, истиче се у тексту објављеном у последњем броју листа „Осерваторе Романо”. Писац напомиње да му је посебно драго што је Васељенски Патријарх остао у лепим односима с њим и после његовог повлачења из активне службе. Штавише, посећивао га је у његовом стану у Ватиканским вртовима, где чува многе лепе спомен-поклоне које је добио.

Папа је одушевљен Патријарховим изванредним познавањем латинског језика и при томе пише: „Када се с неким може разговарати на његовом језику, онда настаје непосредност од срца ка срцу“. И садашњи папа Фрања написао је чланак за овај свечани број листа. Међу другим чланкописцима налазе се, рецимо, потпредседник САД Џо Бајден и британски рабин Давид Розен. Напомиње се да се ова спомен-књига преводи на енглески и да ће управо ових дана бити објављена у САД.

Његова Свесветост Вартоломеј је  рођен 1940. године и на крштењу је добио име Димитрије (Архондонис). Носи титулу Васељенски Патријарх и ужива углед ,,првог међу једнакима” у епископату Православне Цркве. Васељенски Патријарх је у свету признати теолог. Веома настоји на јединству у православном свету, а и на дијалогу са другим Црквама и црквеним заједницама.

Извор: Kathpress