Поводом Дана Реформације папа Фрања путује у Шведску

Идућег понедељка, 31. октобра 2016. године, папа Фрања путује у Шведску поводом обележавања 500-годишњице Дана Реформације. Наиме, тачно пре 500 година Лутер је прикуцао своје тезе на врата катедрале у Витенбергу (31.10.1517.). Заједно са највишим личностима Лутеранског светског савеза поглавар Римокатоличке Цркве у Лунду ће учествовати у екуменском богослужењу, када ће се, између осталог, објавити и Заједничка изјава.

Ово је први пут да поглавар ове  Цркве учествује у неком чину  обележавања Реформације. Лутерански светски савез је основан у Лунду 1947. године и представља 74 милиона хришћана из 145 покрајинских Цркава у 98 земаља. Током своје дводневне посете Шведској Папа ће се сусрести са шведским краљевским паром, краљем Густафом (70) и краљицом Силвијом (72), док ће у уторак 1. новембра, на Дан свих светих одслужити заупокојену мису у Малмеу, пре него што отпутује у Рим.

Претходно ће водити разговоре с председником Лутеранског светског савеза, јорданским бискупом Мунибом Јунаном (66) и генералним секретаром Мартином Јунге и учествовати с њима у екуменском богослужењу у лутеранској катедралној цркви у Малмеу. У наставку се приређује екуменско  светковање на стадиону у Малмеу. С великком пажњом очекује се Заједничка изјава коју ће у понедељак објавити папа Фрања и бискуп Јунан. Сматра се да ће се овим сусретом размислити и о томе како да католици и лутерани могу заједнички сводочити о својој вери.

Кардинал Курт Кох (66) са римокатоличке стране и генерални секретар лутерана Јунге (55) овим поводом су изјавили да ће Заједничка изјава представљати „камен међаш“ и „израз постигнутог напретка у 50-годишњем католичко-лутеранском дијалогу“. Иначе, заједничко светковање Дана Реформације стоји под мотом „Од конфликта ка заједништву – повезани надом“. Свечаност треба да изрази и жаљење и кајање због „огромне патње“ проузроковане „верским ратовима“ у 16. и 17. веку у Европи, каже се у тексту који су кардинал Кох и секретар Ланге објавили још 2913. г. у Женеви.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)