Почетак зимског семестра Института за православно богословље

Почетак зимског семестра Института за православно богословље
Почетак зимског семестра Института за православно богословље
Почетак зимског семестра Института за православно богословље
Почетак зимског семестра Института за православно богословље

На позив братства храма Светог Јована Владимира у Минехну, професори и студенти Института за православно богословље при Лудвиг-Максимилијановом универзитету у Минхену прославили су 29. октобра 2016. године почетак зимског семестра и тиме почетак 2016./17. академске године.

Постала је традиција да се за diēs academicus свечана Божанска Литургија светкује у једној од православних цркава које су, у међуврмемену, готово све заступљене у престоници Баварске, чиме се осликава и етничка провенијенција студената и професора. На Литургији, којом је началствовао архимандрит Козма Бихл, и сам студент овог Института, уз саслуживање архимандрита Јоргоса из храма Свих светих грчке православне цркве у Минхену, саслуживали су старешина храма у Минхену протојереј Предраг Гајић и потписник ових редова, уз саслуживање новорукоположеног ђакона Оливера Груловића, такође негдашњег апсолвента овог Института.

После поздравног слова старешине храма протојереја Предрага Гајића уследили су агапа и пријем у кругу студената, професора и гостију Института у црквеном центру при храму у Минхену. У пригодној краткој здравици потписник ових редова је још једном благодарио у име братства на присуству студената и професора, истакавши улогу Института за православно богословље као живи извора православног знања, духовности и културе, као и даваоца импулса за продубљене богословске дијалоге.
Председавајући Института,  ректор департмана, проф. др Атанасиос Влецис, угледни догматичар и spiritus rector обнове свеправославног духа заједништва, и педагог са особитом истанчаношћу за инкултурацију Православља на немачком говорном подручју и шире, заблагодарио је ЦО у Минхену на пажњи и гостопримству и истакао значај оваквог заједничарења, подсећајући и на значајне предстојеће академске термине.

Међу гостима је било и инославних студената - римокатоличких и евангелистичких - који изучавају православно богословље као помоћни предмет. У духу заједничке постлитургијске радости – литургије после Литургије – овај свечани почетак зимског семестра наговестио је бодри дух и елан у ширењу и продубљењу богословског знања како унутар православних Цркава, тако и изван ње.

протопрезвитер Зоран Андрић, Минхен