Поводом расколничке делатности самовољног штампања тзв. Српског православног календара

Бог ће „судити оне који стварају расколе, јер су празни од љубави Божје, и гледају своју корист, а не јединство Цркве, и због малих и ситних разлога расецају велико и славно тело Христово. Они колико је до њих, уништавају Цркву; говоре о миру, а стварају рат; заиста, цеде комарца и камилу гутају (Мт. 23, 24). Никакав успех они не могу тиме постићи, колику штету наносе расколом. Бог ће судити и свима који су изван истине, то јест изван Цркве".

Св. Иринеј Лионски Против јереси (IV 23, 7)

Сви чланови свете Цркве позвани су да се угледају на Христа, да његов божански лик, ту сушту Љубав, уткају у себе како би скупа са великим апостолом Павлом могли ускликнути: Не живим више ја, него живи Христос у мени (Гал. 2,20). Заиста, сви су позвани да се труде да протерују из свог бића егоизам и самовољу како би се у човека уселио Дух Свети и обитавао сам Христос, тј. Љубав (ср. I Јв. 4, 7-21).

И ми смо данас сведоци да се у последње време удружују људи који, не само да се не труде да живе хришћански и у Љубави, већ су се у потпуности ставили у службу нечастивог покушавајући да поцепају ризу Христову и изнутра уруше свету Цркву. Такви људи, сматрају да је Црква само институција и ништа више, па стварају своју сопствену институцију називајући је Црквом, а при том злоупотребљавају име, обележја и углед Српске православне цркве.

Један од корака које је поменута група, од Српске православне цркве самовољно отпалих, учинила при покушају да науди нашој светој Цркви јесте штампање пропагандног материјала у виду тзв. Српског православног календара за просту 2009. годину. „Календар" је иначе творевина уредника, рашчињеног свештеника Драгана Сарачевића, и представља памфлет дезинформишућих испразних саопштења и исказа несретног распопа и из православља екскомуницираног Ратомира Нешића, и није ништа друго до мизерни покушај апологије личних промашаја и непочинстава који се, као кукавичје јаје, потура уз овај тзв. Српски православни календар. У вери се ту очигледно нико није ни покушавао доказивати јер чак ни она једна молитва и Символ вере, који су се у њему очигледно сасвим случајно нашли, нису написани исправно и онако како је то свети Синод наше свете Цркве благословио. Благослова за овај календар наравно нема јер наведени благословитељ - рашчињени и размонашени епископ Дамаскин - Душан Давидовић - будући рашчињен не може и нема ни од Бога ни од Православне Цркве благодат да било шта благосиља.

„Календар", дакле, не заслужује да му се прида било каква пажња и могуће га је искористити само и искључиво као листу и списак људи који су се, стављајући своја имена у ову творевину, јасно и јавно одрекли Христа, Најсветијег Патријарха нашега Павла и отпали од свете Православне цркве. На овом јавном списку присталица раскола, као издавач се наводи и „Property Trust - Имовинско Повереништво Слободне Српске Православне Цркве Епархије за Аустралију и Нови Зеланд", а као један од главних финансјера овог неславног штива антицрквени веб-сајт „Електронска Презентација - novinar.de".

Љубљени, подсећамо да бити истински и православни хришћанин значи веровати да Црква није од овога него од онога света, да то није институција коју су основали људи, него заједница коју је купио својом крвљу и установио сам Бог. Немојте зато да се задовољавате никаквим расколничким и секташким мрвицама јер нам је Бог свима припремио своју пребогату трпезу која не пролази са кратковеким институцијама овог света.

+ИРИНЕЈ

Епископ аустралијско-новозеландски и

Администратор епархије за Аустралију и Нови Зеланд

Митрополије новограчаничке

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска