Поводом разорног земљотреса у Крајстчерчу

Бoг нам је уточиште и сила, помоћник у невољама које нас снађоше веома.
Зато се нећемо уплашити кад се земља затресе, и преместе се горе у срца мора.
Псалм 46;2-3

Љубљена нам децо духовна, драга браћо и сестре. Прошло је само неколико месеци од страшног земљотреса који је прошлог септембра погодио град Крајстчерч (Christchurch) и Нови Зеланд, још мање од земљотреса у Краљеву, још увек осећамо последице поплава и циклона који су погодили источну обалу и још се боримо са пожарима на западној обали Аустралије, а ево задеси нас још једна катастрофа.

Још увек се наше парохије широм Аустралије и Новог Зеланда боре да на сваки могући начин помогну унесрећене у свим тим природним катастрофама, а ево још једне, и то у овом низу најстрашније. Овај земљотрес који је јутрос погодио Крајстчерч свакако је најболнији ударац свима нама јер је толико мноштво живота изгубљено.

Једина наша утеха, како каже Псалмопојац Давид, јесте Бог. Христос који је победио смрт, који је разорио врата ада и који је угасио у нама страх од смрти тиме је угасио и све остале страхове и стрепње. Његовом победом над смрћу тешимо се данас оплакујући страдале а Његовим неизрецивим човекољубљем водимо се у бризи за ближњега. Угледајући се на Христа саосећамо у болу са породицама страдалих којима у име свег нашег свештенства, монаштва и верног народа, као и у своје лично име, изражавамо Наше најдубље саучешће. Такође, угледајући се на Њега, врхунског Човекољупца, усрдно се молимо за спасење свих оних који су пострадали као и за спасење и душа и тела оних који су још под рушевинама.

Са очинском љубављу и Архијерејским благословом

+ ИРИНЕЈ

Епископ аустралијско-новозеландски
Епископ-администратор Епархије за Аустралију и Нови Зеланд
Митрополије Новограчаничке