Поводом ширења анонимних и непотписаних писама и апела који вређају углед СПЦ и Епархије рашко-призренске

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска упозорава јавност, а посебно одговорне посленике у медијима, да у последње време циркулишу разна непотписана писма, апели, изјаве, иза којих наводно стоје уопштено потписани „грађани", „монаси", "удружења" итд. Такви садржаји имају за циљ да стварају неистиниту слику о животу српског народа, свештенства и монаштва на Косову и Метохији и зато се објављују на анонимним антицкрвеним сајтовима, а достављају са заштићених виртуелних интернет адреса. Скрећемо пажњу делатницима средстава јавног информисања да у оваквим случајевима испоштују новинарски кодекс и Закон о јавном информисању, по којима се непотписана саопштења не објављују. Садржај ових текстова које пишу појединци (а представљају се као колектив) грубо вређа углед Српске Православне Цркве, посебно Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске.

Евентуално преношење или цитирање непотписаних виртуелних „јавних писама" иза којих не стоји правно одговорно лице или институција озбиљно компромитује медије, а то управо и јесте нечасна намера оних који из своје анонимности свакодневно нападају своју Цркву у страху да се представе или потпишу именом и презименом, а желе промоцију у средствима јавног информисања.

Представнике медија позивамо да у оваквим и сличним случајевима контактирају са Информативном службом Епархије рашко-призренске како би се проверила аутентичност анонимних текстова и на тај начин избегли могући неспоразуми (info@eparhija-prizren.com).

Информативна служба
Епархије рашко-призренске и осовско-метохијске

Грачаница, 3. јул 2010.

Извор: Епархија рашко-призренска