Поводом стогодишњице Мојковачке битке

Поводом стогодишњице Мојковачке битке
Поводом стогодишњице Мојковачке битке
Поводом стогодишњице Мојковачке битке
Поводом стогодишњице Мојковачке битке

Поводом стогодишњице Мојковачке битке, Скупштина општине Беране у сарадњи са Епархијом будимљанско-никшићком организује округли сто под називом "Операције црногорске Санџачке војске крајем 1915. и почетком 1916. године, њихов значај и одјек“, који се у суботу, 28. новембра 2015. године, одржава у Кући војводе Гавра Вуковића у Беранама.

Скуп је поздравном ријечу отворио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је рекао да је јубилеј стогодишњице Мојковачке битке добар повод да се осврнемо на њен значај у свим аспектима тог великог историјског догађаја.

„Мојковачка битка је и данас актуелна, због тога што с једне стране имамо намјерно прећуткивање од оних који су најпозванији да организују прославу овог значајног јубилеја, с друге стране што ако погледамо каква је била идеологија тадашње Аустроугарске монархије и њених савезника уочи Првог свјетског рата и ако погледамо данашњу идеологију НАТО пакта нећемо видјети много разлике. Увјерен сам да идеологија НАТО пакта вуче своје дубоке корјене из те идеологије која је узроковала Први свјетски рат који се, нажалост, на трагичан начин сручио на нашу отаџбину у ширем смислу те ријечи, на цио Балкан, угрозио Русију“.

„Али данас се, дакле, не прича о Мојковцу, прича се само о позивници Црне Горе за НАТО пакт и та позивница је постала као нека мантра, као да нам ништа друго не фали, све у реду, са свим смо другим задовољни, само нам још фали та позивница или, другачије речено, она је рјешење за све наше проблеме. Тако се то представља. Толико је то данас мучно“, казао је, између осталог, отварајући округли сто посвећен стогодишњици Мојковачке битке Преосвећени Епископ г. Јоаникије.

У раду округлог стола најављено је учешће историчара академика Зорана Лакића, др Вукића Илинчића, др Жарка Лековића, мр Васиља Јововића, мр Весне Марковић, књижевног аналитичара др Будимира Алексића, генерала др Луке Кастратовића, проф. Горана Киковића, публициста Видоја Деспотовића, Бранислава Оташевића, Буда Симоновића и Жељка Чуровића. Излагања са овог скупа биће објављена у посебном броју часописа „Токови“ који издаје Центар за културу Беране.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка