Повратак на законодавство проклетог цара Дукљанина

Повратак на законодавство проклетог цара Дукљанина
Повратак на законодавство проклетог цара Дукљанина
Повратак на законодавство проклетог цара Дукљанина
Повратак на законодавство проклетог цара Дукљанина

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је, на празник Светог архиђакона и првомученика Стефана, са свештенством свету службу Божју у манастиру Дуљеву у Паштровићима поводом храмовске славе те древне немањићке светиоње.

У литургијској проповеди након читања Јеванђеља владика Амфилохије је рекао да је Свети архиђакон Стефан убијен и пострадао за Христа и да га због тога славимо после Христовог Рождества и Сабора Пресвете Дјеве.

„Први који се слави у Цркви Божјој за Божић јесте архиђакон Стефан. Управо зато што је он један од оних ђакона који су били изабрани да служе народу за народним трпезама. Он је остао дубоко вјеран Христу Господу и проповиједао га и свједочио га. И његова бесједа је била пуна мудрости и знања. И гонили су га и прогонили су га и на крају су га и каменовали“, подсјетио је Митрополит црногорско-приморски који се осврнуо на дискриминатоски закон о слободи вероисповести који је назвао безаконим законом.

„Донијели су безакони закон којим се отимају храмови Божји. А ко су ти који доносе такве законе? То су они испуњени управо духом убица архиђакона Стефана: Међу њима чак има вјероватно и оних који славе славу архиђакона Стефана. Они су ти који настављају тај богоубилачки и братоубилачки дух“, истакао је митрополит Амфилохије и нагласио да су све распродали, да су још остали храмови Божји да их распродају и потроше. „Као што су потрошили сва предузећа и оставили без хљеба толики народ овдје у Црној Гори“, казао је Владика и додао да је све што је часно и честито саграђено у Црној Гори саграђено на крајеугаоном камену – Христу Господу.

„Једно би требали да знају ови наши који доносе такве безаконе законе: борећи се против онога што је вјечно и непролазно у Црној Гори, лишавју Црну Гору свега што је вјечно, иако се куну у вјечну Црну Гору. То је безумље и беспамет“, поручио је Владика Амфилохије и додао да ниједан окупатор кроз историју није донео такво безумље какво су донели доносиоци тог закона.

„Сва завјештања оних који су градили ове светиње остављају проклетство на оне који оскрнаве те светиње. И оно што се догађа је трагично. Закон таквог типа постојао је у вријеме проклетог цара Дукљанина, то треба да знате и ви и сви у Црној Гори. Он је био донио закон којим је отео све храмове хришћанске и убијао хришћане. Календар је пун мученика из времена цара Дукљанина. Дискриминаторски закон о слободи вјероисповијести је заправо порицање Миланског едикта о слободи вјере из 313. године и повратак законодавству проклетог цара Дукљанина. На томе градити будућност Црне Горе могу само они који су безумни, који су изгубили савјест и свијест“, поручио је митрополит Амфилохије.

Служен је помен недавно упокојеној игуманији манастира Светог Николе на Пелевом бријегу Евлалији, чији земни остаци почивају у Дуљеву. Благосиљан је славски колач и приређена славска трпеза хришћанске љубави. Литургијском сабрању у манастиру Дуљеву присуствовали су градоначелник Будве г. Марко Царевић и бивши председник будванског општинског парламента г. Ђорђије Вујовић.

Извор: Митрополија црногорскко-приморска