Повратак народа вери некима не одговара

Евидентни су покушаји да се црквена имовина, коју ни комунисти нису одузели, прогласи за ”државну имовину”. Ријеч је о једном виду специјалног притиска на Цркву, али и о драстичном кршењу људских права.

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, истиче да се народ у Црној Гори све више враћа својој православној вјери, од које је током периода комунизма "одлутао" и упозорава да "ексктремни дио режима" не жели да призна ту чињеницу.

"Уочљиво је стално повећање броја људи који се интересују за вјеру својих предака, а све је више младих људи у православним храмовима. Српска Православна Црква већ годинама је инситуција од највећег повјерења грађана у Црној Гори", каже Џомић у интервјуу Срни.

С друге стране, како објашњава Џомић, "режим или, прецизније, онај екстремни дио режима који је оличен у Социјалдемократској партији /СДП/ и мањем дијелу Демократске партије социјалиста, не само да не жели да призна ту чињеницу него има нескривену и нецивилизовану амбицију да на сваки начин омета мисију и дјеловање Митрополије и других православних епархија у Црној Гори".

Говорећи о недавању држављанства свештеницима Српске Православне Цркве у Црној Гори, Џомић каже да је ријеч о покушају екстремног дијела режима да једној групи од педесетак православних свештеника и монаха - који и по двије деценије живе у Црној Гори али немају црногорско држављанство - откажу право на боравак.

"Прво су путем појединих медија покушали да свештенство прикажу као некакву `илегалну групу` која без пријаве борави у Црној Гори. Када смо доказали да је то неистина, јер су се сви ти људи, без изузетка, редовно и уредно пријављивали МУП-у ради одобрења боравка, онда су кренули срамни и срамотни покушаји прогона, уз громопуцатељно позивање на њима омиљене, отрцане фразе `о поштовању закона`”, наводи Џомић.

Он сматра да је ријеч о једном виду специјалног притиска на Цркву, али и о драстичном кршењу људских права.

"То је потврђено у извјештајима бројних међународних и домаћих организација за праћење кршења људских права. Довољно је да погледате извјештај америчког Стејт департмента за 2011. годину. Очевидно, у Црној Гори је, када је о овим случајевима ријеч, воља Ранка Кривокапића /предсједник СДП-а/  изнад закона. Смијешно је када чујете те људе како се позивају на европске интеграције и владавину права, а понашају се тако да суштински угрожавају владавину права. Али, и томе ће доћи крај" - сматра Џомић.

Он напомиње да су евидентни покушаји да се црквена имовина, коју ни комунисти нису одузели, прогласи за ”државну имовину”.

"Црква се проглашава за `окупатора и узурпатора државне имовине`. То се, по устаљеној шеми, најприје чини преко појединих медија и режиму блиских `експерата` који то нису. Апсурдно је да се само Православној Цркви негирају својинска права док се, с друге стране, Католичкој Цркви и Исламској заједници у Црној Гори та права не оспоравају.

Прије неколико година покушали су да, опет преко кадрова Кривокапићеве СДП из Управе за некретнине, отму поједине цркве и манастире у цетињској и даниловградској општини, али је Управни суд и та рјешења поништио као незаконита.

Црква је правно лице и њена права су, укључујући и имовинска, заштићена на исти правни начин као и права и имовина свих других правних лица. Али, то неки још не могу да схвате и прихвате", закључује Џомић у интервјуу Срни.

Разговарао: Тихомир Бурзановић

Извор: СРНА