Повратак звона и матичних књига у Босанску Бојну

Повратак звона и матичних књига у Босанску Бојну

У недјељу, 2. октобра 2011. године, храму Преображења Господњег у Босанској Бојни враћено је звоно и матичне књиге крштених који су се налазили у храму Рођења Пресвете Богородице у Глини, Република Хрватска. У току последњег рата у БиХ (1992-95) дио инвентара храма Преображења Господњег у Босанској Бојни пренешен је у Глину, а ради се о звону на коме пише да је за потребе Црквене општине Глиница изливено 1948. године.

Такође у Глини су се налазиле и двије матичне књиге кршених парохије глиничке у Босанској Бојни и то Прва од 1950 до 1987. године и Друга од 1987 до 1992. године.

Старањем Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Господина Хризостома дошло се на траг звона и матичних књига прошле године када је Епископ контактирао Епископа горњокарловачког Господина Герасима, те су створени услови да се наведени инвентар врати првобитном власнику тј. храму Преображења Господњег у Босанској Бојни.

Чланови Црквеног одбора Црквене општине Босанска Бојна заједно са парохом протојерејeм Карађорђем Дерајић су у недјељу 2. октобра преузели звоно и матичне књиге из Глине и превезли их у Босанску Бојну у пратњи пароха глинског протојереја Слободана Дракулића.

У поподневним часовима испред храма у Босанској Бојни са радошћу група вјерника је дочекала своје звоно, након чега је у храму Преображења Господњег служен молебан благодарења, а након тога је уприличен ручак за присутне.

Извор: Епарихија бихаћко-петровачка