Позајмно одељење библиотеке Епархије зворничко-тузланске

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија, у Бијељини је отворено позајмно одељење Епархијске библиотеке. Библиотека Епархије зворничко-тузланске води бригу о највреднијим и најзначајнијим књигама које су у њеном власништву, а библиотечку грађу чини више од 23 хиљаде монографских и 4 хиљаде серијских публикација. Фонд од око скоро 30 хиљада наслова, од којих је и шест рукописа и нека од најстаријих штампаних дела штампана још у штампарији Црнојевића чине библиотеку Епархије зворничко-тузланске.

Иако је до сада углавном функционисала по принципу читаонице, од сада је скоро 3 хиљаде наслова могуће и изнајмити. То су углавном дјела из области теологије, али и дјела савремених домаћих и страних аутора, рекао је библиотекар Немања Ерак. Бројни корисници ове библиотеке који су до сада за неке књиге морали углавном и боравити у просторијама читаонице, задовољни су отварањем библиотеке у овом смјеру.

Младен Цимеша, студент теологије и психологије, каже да по броју наслова и по насловима ова библиотека не заостаје за сличним установама у Фочи и Београду.
Године 2010. изграђен је инвентар библиотеке, а са пописом грађе 2013. израђен је и електронски каталог, а 2016. године библиотека је и званично отворена. Библиотека смјештена у сједишту епархије у улици Петријарха Павла отворена је сваким радним даном од 8:30 до 15:30 часова, а чланарина је бесплатна.

Извор: БН ТВ, Епархија зворничко-тузланска