Пожари око Атине локализовани, монахиње спашене

Напори стотине ватрогасаца и војника из целе Грчке, уз помоћ авиона за гашење пожара из Италије и Француске и са Кипра, уродили су плодом. Пожари око Атине, највећи у претходне две године, локализовани су што ствара оптимизам међу Грцима.

"Ватра још увек гори, али није таквог интензитета као у претходним данима," истакао је портпарол ватрогасних јединица Јанис Капакис. "Ватрогасци улажу сваки атом снаге да сузбију пожаре." Само три велика пожара у источном делу Атике остају да се потпуно угасе. "Ваздушне снаге су од раног јутра ангажоване што пружа наду да ће и ови пожари бити потпуно угашени," казао је Јорданис Луизос, градоначелник Неа Макре, града који је најугроженији јер је најближи пожарима.

Јуче рано ујутру, горело је шест великих пожара потпомогнути високом температуром ваздуха и погодним атмосферским приликама за ширење ватре. Дванаест монахиња из манастира Светог Јефрема у Неа Макри евакуисали су ватрогасци. Оне су са собом понеле и мошти Светог Јефрема како би велику светињу, чудотворне мошти, сачувале од ватре.

Авиони за гашење пожара, за ову прилику, послати из Француске, Италије и са Кипра непрестано лете око грчке престонице. Много је људи повређено и евакуисано из својих домова, али се очекује да ће убрзо, уз Божју помоћ, пожари бити потпуно угашени.

Извор: www.features.csmonitor.com