Поздравно слово Митрополита Амфилохија на устоличењу Архиепископа Јеронома

Атина Атина, 16. фебруар 2008.

Поздравно слово Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, у име Српске Православне Цркве на свечаном ручку, поводом устоличења новоизабраног Архиепископа атинског и све Јеладе, изговорено 16. фебруара 2008.

Блажењејши Архиепископе атински и све Јеладе Г. Јерониме,

Живот Цркве као и нас хришћана, сагласно речима Светог Јована Лествичника, одвија се у оквирима «радосне туге» (хармолипис), или како се то јасно видело из Вашег изузетног слова изговореног на устоличењу - «крсноваскрсне» радости. Наиме, управо што смо испратили са дубоком жалошћу блаженопочившег Вашег предходника Христодула у Царство Небеско, ево, Промислом Божјим, сретамо с весељем и радошћу и поздрављамо с чашћу његовог достојног наследника у Вашој часној личности на славном трону Архиепископа атинских и све Јеладе. Достојан! Часна Ваша личност, многострано апостолско Ваше дело, познати су не само у Јелади него и у целој Цркви Божјој васељенској. Зато, овог часа, радује се не само апостолска Црква Атинска него и цела једна ,света, саборна и апостолска Црква, јер је уверена да је јерархија Јеладске Цркве поставила на светњак свој једну сјајну личност, која се одликује дубоком вером у Богочовека Христа, врлинским животом, образовањем, искуством и божанственом ревношћу, и која ће просвећивати вечном светлошћу Христовом, ближње и даљне.

Поздрављајући Вас, Блажењејши Оче и Владико, у име Његове Светости Оца и Патријарха нашег Павла, Светог Синода СПЦ, у своје име и чланова представника наше Цркве Архиепископа охридског и Митрополита скопског Г. Јована Аутономне Охридске Архиепископије, и Преосвећеног Епископа бихаћко-петровачког Г. Хризостома, као и у име све наше Јерархије и све пуноће Српске Православне Цркве, која се, ево, поново налази на распећу због дубоке косовске ране, - са радошћу још једном кличемо: Достојан! Благословена Вам и многаја љета, Владико!