Пожар у манастиру Добрунска Ријека

У пожару који је у Манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци избио у недјељу 19. августа у 14 часова, у потпуности је изгорио други спрат манастирског конака. По ријечима монаха и вјерника, пожар се појавио у љетној кухињи, одакле се проширио на други спрат и кров конака. Они су покушали угасити пожар користећи постојећи хидрант и воду из ријеке. Убрзо по позиву су стигли и ватрогасци из Ватрогасне станице Вишеград, а иза њих и ватрогасно возило Ватрогасне станице из Рудог, који су се прикључили гашењу пожара. Захваљујући ватрогасним екипама из Вишеграда и Рудог, пожар је локализован око 16:30 часова.

У овом пожару изгорјела је комплетна архива ИК "Дабар" и пројектна документација манастирског комплекса. Захваљујући успјешној интервенцији ватрогасаца и народа спашена је вриједна манастирска библиотека као и редакција и просторија ИК "Дабар".

Према ријечима архимандрита Јована Гардовића, настојатеља манастира, након пожара у недјељу вече обишао их је начелник Општине Вишеград, директор ХЕ на Дрини, игуман Манстира Добрун, сестринство Манастира Вардиште, о. Богдан Станишић са породицом, о. Саво Тривковић, ђакон Василије Пајевић...

Отац Јован је додао да су већ у понедјељак пристигли радници и механизација вишеградских фирми, који су започели уклањање преостале кровне конструције и шута, како би се што прије организовало покривање конака.

Након обављеног увиђаја биће познати узроци пожара и висина настале штете, која је несумњиво велика.

Поред помоћи вишеградских фирм помоћ у санирању пожара најавили су и бројни вјерници из Вишеграда, Рудог, Прибоја, Пала, Мокре Горе и других мјеста Републике Српсе и Србије.

Извор: Часопис Дабар