Позитивна првостепена пресуда Вишег суда у Београду

У вези са законски прописаним поступком који је покренуо Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, у парници под бр. 14 П3-300/16, ради заштите својих права, Виши суд у Београду је у потпуности усвојио тужбу Владике Андреја, због неистинитог извештавања јавности у тексту објављеном 17. маја 2016. године у медију „АЛО!“.

У тој позитивној првостепеној Пресуди, Првостепени Суд је прихватио чињеницу да су у електронском издању медија „Ало!“ – „alo.rs“ од 17.05.2016. објављене неистините информације, односно да је одговорни уредник овог таблоида поступио незаконито!

У то име, Његово Преосвештенство Епископ аустријско – швајцарски. г. Андреј, овом приликом користи своје право да обавести јавност и своју паству, да је Виши суд у Београду том својом првостепеном Пресудом од 14.02.2017., у потпуности усвојио тужбу поднесену против одговорног уредника тог медија. Позитивном првостепеном пресудом је туженом Душку Вукајловићу, одговорном уреднику медија „АЛО!“, наложена обавеза да – без накнаде и без одлагања – а најкасније у другом наредном електронском издању дневне новине „АЛО“! – „alo.rs“, објави одговор (деманти) Епископа Андреја на објављени, са њихове стране, клеветнички текст.

Ова позитивна Пресуда потврђенa је и чињеницом, да је првостепени Виши суд у Београду, Епископу Андреју признао и трошкове поступка чија исплата се може реализовати након правоснажности пресуде. Иако супротна страна (у овом случају медиј „АЛО“!) има право да уложи жалбу на ту првостепену Пресуду, овим се обавештава јавност, да су Епархија аустријско-швајцарска и њен опуномоћени адвокат издејствовали прву позитивну првостепену пресуду против појединих медија у Србији, ради заштите права и интереса ове Епархије и њеног Епископа Андреја, због објављивања низа неистинитих информација. Права и интереси Епархије и њеног Архијереја Епископа Андреја, овом приликом су била грубо и неосновано повређена, и у том издању медија “АЛО!”.

С обзиром на очигледну противправност у објављивању неистинитих информација, остаје нам да очекујемо позитивни исход и других покренутих парница, посебно против одговорних лица медија “Блиц”. У овом конкретном случају, Виши суд у Београду је такве незаконитости правилно уочио и санкционисао.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска