Позив митрополита Амфилохија на троструку обнову Црне Горе

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије позвао је са прославе Ђурђевдана на Његушима, поводом 200. годишњице од рођења Владике Рада, на троструку обнову Црне Горе: обнову храма Светог Ђорђа на Његушима (задужбине Тома Маркова, оца Петра II Петровића Његоша и светородне лозе Петровића), обнову храма Светог Петра Цетињског на Ловћену и обнову краљевине Црне Горе.

По ријечима митрополита Амфилохија, изговореним послије благосиљања славског колача у цркви Светог великомученика Георгија у његушком селу Ераковићи, Црна Гора се налази на распећу откада је нестало Краљевине. „Насушна је потреба да се, поводом 200. годишњице митрополита Петра II Петровића Његоша, обнови овај свети храм, задужбина Тома Маркова, оца Петра II Петровића Његоша и светородне лозе Петровића“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије је рекао да је истим поводом неопходна и значајна обнова храма Светог Петра Цетињског на Ловћену. „Ловћен је оскрнављен, Ловћен је понижен. Оскрнављен је спомен Петра II Петровића Његоша, погажено је његово завјештање. Крајње је вријеме да се црква – коју је он пројектовао и која је подигнута по његовом завјештању да буде у њој похрањен, посвећена његовом стрицу, прва црква подигнута у част Светог Петра Цетињскога – обнови и врати на мјесто на коме је била постављена“, нагласио је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је подсјетио на народну изреку: Без краља ништа не ваља. „Да би се све то обновило, неопходно је обновити краљевину Црну Гору, јер онда када је нестало Краљевине, Црна Гора се нашла на распећу: и 1918. године и када је убијен унук краља Николе, син Зоркин Александар Карађорђевић у Марсељу. Од тада је кренуло низбрдо и Црној Гори и ондашњој Краљевини Југославији, да би, послије уништења Краљевине 1945. Године, безбожници и невјерници заузели власт, а плодови тога видимо који су и какви су“, објаснио је Владика.

„Развезало се клупко европских и свјетских вјетрова, разорили су народ и његову душу угрозили – и ми смо се данас нашли на овом беспућу. Према томе - обнова храма светородне династије Петровића, обнова цркве Светога Петра Цетињскога на Ловћену, а и обнова Црне Горе на прави и истински начин. Без краља ништа не ваља“, поручио је Архиепископ цетињски. „Нека Бог подари мудрости и разума – а требаће много мудрости и разума – да се крене с том обновом, јер је једино кроз њу и преко ње могуће да дође до истините и праве обнове Црне Горе“, закључио је митрополит Амфилохије.

Р.В.

Извор: Митрополија црногорско-приморска