Православци из Аргенитне посетили Грчку

Православци из Аргенитне посетили Грчку
Православци из Аргенитне посетили Грчку
Православци из Аргенитне посетили Грчку
Православци из Аргенитне посетили Грчку

Црквено-школска општина Светог Николе у провинцији Ћако организовала је поклоничко путовање светињама Православне Јеладе. Група од 22 поклоника из Републике Аргентине обишла је са својим парохом, протојерејом Бранком Станишићем, православне цркве и манастире у Републици Грчкој. Ово путовање је организовано са благословом Његовог Преосвештенства г. Кирила, Епископа диоклијског, архијерејског заменика митрополита г. Амфилохија за Јужну и Централну Америку и то у периоду од 26. септембра до 16.октобра 2017. године.

Све је започело у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, где је за све поклонике уприличен свечани ручак који је припремила монахиња Лидија. Након ручка, отац Бранко је прочитао молебан за путешествујуће, а епископ Кирило је даривао све поклонике иконицама Светог Николаја Мирликијског, пожелевши им срећан пут.

По доласку у Републику Грчку посећене су најпре знаменитости града Атине, заједно са црквама и манастирима грчке престонице, а затим су се поклоници упутили ка Метеорима. Након посете манастиру Светог првомученика и архиђакона Стефана и поклоњењу моштима Светог великомученика Харалампија, чија се света глава чува управо у овој обитељи која постоји још од 11. века, посећен је и манастир Велики Метеори, а током овог обиласка верници су се могли ближе упознати са подробностима монашког живота у овом опшежитељном манастиру, обичајима, као и уметничким знаменитостима које се у њему чувају.

Следећег дана посећена је црква Светог великомученика Димитрија у Солуну, а верници су након поклоњења његовим мироточивим моштима, учествовали у светој Литургији, која се свакодневно служи у овом катедралном храму.

Након посете граду Солуну у коме је проповедао Свети апостол Павле, група се упутила ка острву Крит, где су се задржали неколико дана, посетивши притом цркву Светог апостола Тита у граду Ираклиону у којој се чувају  мошти овог великог светитеља и ученика Светог апостола Павла. као и остале знаменитости овог древног града, а међу којима се налази и чувена палата миноанске династије Кносос.

Приликом повратка у Атину, верници су посетили и прелепа грчка острва Санторини и Миконос, а затим су се преко Дубаија вратили у Буенос Ајрес. 

протојереј Бранко Станишић