Православље и млади

Протојереј Слободан-Бобан Јокић, архијерејски намесник никшићки. одржаo je 24. марта 2018. године у крипти Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару предавање на тему „Православље и млади“. Протојереј-ставрофор Слободан Зековић, старешина Саборног храма, казао је да је отац Слободан заједно са другим младима Никшићанима 90-их година у периоду духовне обнове Црне Горе упознао оца Лазара, игумана острошког, великог духовника нашег времена који је на њега, као и на многе друге младе, оставио видљив траг.

Отац Бобан је један од покретача Православне омладине „Свети Василије“ у Никшићу која се активно укључила у духовну обнову и изњедрила велики број свештеника, монаха и монахиња. Отац Слободан Зековић је посебно истакао пројекат, који је такође отац Бобан покренуо и који је у фази реализације, изградње Духовно-мисионарског центра Светог Нектарија Егинског који ће бити посвећен првенствено раду са младима.

Протојереј Слободан-Бобан Јокић казао је да ово вече посвећено блаженопочившем архимандриту Лазару Аџићу, игуману острошком (1948-2000) истичући да су млади веома инспиративна тема. -Младост је симбол живота, неуништивости, многих побједа , успона, стварања, страдања, падања. Све је то младост, али младост је дефинитвно темељ живота. Темељимо себе шта ћемо бити касније. У младости стално постављамо питања и трагамо за одговорима. Ко сам, одакле сам, зашто сам рођен, зашто су ме баш ови родитељи родили, шта је истина, да ли сам вољен, кога да волим , зашто постојим, да ли постоји Бог, свемир, космос…? Управо у тим питањима је сусрет православља и младих. Православље у тим тражењима даје одговоре и свједочи их. Православље као и млади не прихвата никакве вјештачке, суве форме, не исцрпљују се тим калупима, уским размишљањима и испразним правилима.

Указујући на проблем данашњице, брзог одрастања уласка у сурови живот са надом у Бога да ће се тај поредак исправити, отац Сободан Јокић је казао: -Православље данас младом човјеку мора да да животну афирмацију младости, нови дубљи смисао постојања младог човјека, оптимистичност коју православље са собом носи и радосну визију и осјећање живота и то не само у психолошком смислу већ у потпуном онтолошком осјећању.

Предавање протојереја Слободана-Бобана Јокића на тему „Православље и млади“ можете погледати у блоку ВИДЕО.

Извор: Митрополија црногорско-приморска