Православље у Исламској Републици Мауританији

Православље у Исламској Републици Мауританији
Православље у Исламској Републици Мауританији
Православље у Исламској Републици Мауританији
Православље у Исламској Републици Мауританији

Милошћу Божјом и по благослову Његовог Блаженства Теодора II, Папе и Патријарха александријског, Његово Високопреосвештенство Митрополит Картагине Мелетије учинио је од 29. марта до 3. априла 2017. године своју прву архипастирску посету Исламској Републици Мауританији, четвртој земљи под његовом јурисдикцијом, и први пут после скоро десет година началствовао је Литургијом и одслужио друге свете тајне за мало православне стадо у тој земљи.

На овом важном путу био је у пратњи оца Максима Масалтина из руске црквене заједнице Марока и архимандрита Константина Кутлумусијана. На аеродрому у главном граду Ноуакоту Митрополита је поздравио амбасадор Русије у Мауританији г. Владимир Чамов заједно са конзулом Павлом, као и отправником послова Амбасаде Европске уније у тој земљи г. Сержом Мараитеом који је, заједно са амбасадорком Француске гђом Зое Стефану и либанском докторком Ханом Мелхем организовао ову посету.

Његово Високопреосвештенство Митрополит је имао прилику да окупи православне Грке, Кипране, Русе, Либанце, Румуне, Белгијанце и вернике из разних других земаља који раде и живе у земљи, да присуствују акатисту, светој тајни миропомазања и уз помоћ свештеника обави свету тајну исповести.

Врхунац литургијског сабрања била је недељна Литургија, 2. априла 2017. године, у прикладно уређеном простору Амбасаде Руске Федерације, у присуству руског амбасадора Владимира Чамова и његовог францускиог колеге г. Јоел Мејера заједно са његовом православном породицом и педесет верника, који су са великом емоцијом присуствовали светој Евхаристији, причестили се светим тајнама после много година, и пре отпуста сви са једним гласом отпевали васкрсни тропар Христос воскресе. Заједно са нафором добили су ланчиће са крстићима и иконе и присуствовали свечаном ручку који је дао руски амбасадор.

На крају посете Митрополит и свештеници у његовој пратњи имали су састанак са католичком бискупом главног града Његовом Преузвишеношћу г. Мартином, као и са дипломатима који раде у Мауританији, а размотрили су и могућност подизања православне капеле уз учешће Амбасаде Руске Федерације.

Извор: Александријска Патријаршија (превод Информативна службва СПЦ)