Православље у Кенији

У Кенији се данас налази најбројнија православна заједница на Афричком континенту, која има око милион парохијана, од укупно 35 милиона становника. Православну епархију у Кенији основао је средином ХХ вијека Кипарски архиепископ Макарије III. Тренутно у Кенијској епархији Александријске Патријаршије има око 200 храмова, десетак црквено-парохијских школа, чак и богословија у Рирути, предграђу кенијске престонице.

Поглавар епархије је митрополит Кенијски и Иринопољски Макарије (Тилиридес). У богословији која је основана 2004. године он је заједно са студентима превео многе богослужбене текстове на 11 локалних језика. Заједно са богословцима он често обилази своје многобројне парохије, гдје лично помаже свештеницима при изградњи храмова.

Храмови у Кенији су углавном глинени, али већ се у многим селима дижу велике камене цркве. Многе од њих је Митрополит Макарије освештао у част руских светитеља, преподобних Сергија Радоњешког, Серафима Саровског, светог Луке Војно-Јасенецког, којег владика Макарије нарочито поштује. Неке од сеоских општина су толико сиромашне да свештеници служе у поцијепаним одеждама и боси. Али сиромаштво се уопште не одражава на духовни живот парохија. Сеоске цркве у Кенији су недељом и у празничне дане пуне парохијана. После сваког богослужења људи се не разилазе, пјевају хришћанске пјесме са афричким мотивима, плешу и ударају у там-там и бонг бубњеве, који су неодвојиви дио богослужења у сваком кенијском храму.

Богослужења се савршавају на грчком и енглеском језику, као и на многим кенијским наречјима у зависности од региона. Сваке године појављује се све више и више духовне литературе на језицима кикују, суахили, масајском, долуо и другим. Рирутска богословија годишње обучи десетак свештенослужитеља. Сви они стажирају у школи, а онда се шаљу на пастирско служење по регионима, гдје живе њихова племена.

Извор: Митрополија црногорско-приморска