Православна епископска конференција заседала у Бечу

Православна епископска конференција заседала у Бечу
Православна епископска конференција заседала у Бечу
Православна епископска конференција заседала у Бечу
Православна епископска конференција заседала у Бечу

У суботу, 12. новембра 2016. године, одржана је дванаеста седница Православне Епископске конференције у Аустрији. Заседању Православне Епископске конференција је претходила молитва у руском православном храму Светог Николе. У поздравном говору је Митрополит аустријски г. Арсеније (Цариградска Патријаршија) изнео детаље својих многобројних активности, разговора, ставова и интервјуа који су се дешавали у последњих неколико месеци и упознао учеснике седнице са актуелним питањима која треба решити.

Уследили су извештаји у вези са припремама мастер студија Православне верске педагогије на Бечком универзитету и на Вишој педагошкој школи у Бечу.  Инспектори православне школске установе прочитали су своје реферате о положају веронауке у аустријским школама и професионалном пословном профилу православних вероучитеља у Аустрији.

Такође, православни свештеник у аустријској Војсци јереј др Александар Лапин реферисао је о напретку своје духовне мисије међу православним официрима и војницима. Православна епископска конференција Аустрије је пажљиво разматрала ситуацију прогнаних хришћана на блиском и средњем Истоку и осталим угроженим областима света.

На овом 12. заседању Епископске конференције, Владика аустријско-швајцарски г. Андреј је, по устаљеној пракси, прочитао и свој реферат о раду Комисије за међуцрквени дијалог којом лично председава, као и свој извештај о учешћу на Православном Сабору на Криту у јуну ове године. Уследиле су оцене и коментари.

Конференција има више комисија у које се убрајају још и сектори за науку и образовање, за литургијска питања, за пастирско деловање и за омладину. Епископска конференција основана је 16. октобра 2010. године у складу са одлукама Четврте предсаборске свеправославне конференције одржане 2009. у Шамбезију у Швајцарској. Православна епископска конференција окупља представнике свих Православних Цркава у Аустрији.

Ивзор: Епархија аустралијско-новозеландска