Православни Американци

У САД су публиковани резултати пописа који су спровеле православне црквене организације за 2010. годину, саопштава „Оrthodoxie".

У цијелој САД има нешто више од милиона православних вјерника. Међутим, треба казати да у ту цифру улазе и припадници дохалкидонских (оријенталних) Цркава, којих има више од 200 хиљада људи.

Од 2000. до 2010. године број православних хришћана у САД се увећао за 16%. Истина, има разлика између различитих Помјесних цркава. Тако, за епархије Бугарске православне цркве прираштај износи +122 %. За њом не заостаје ни Архиепископија Румунске православне цркве, чији пораст је 121%.

У исто вријеме, у току истог периода нешто мало се умањио број припадника двије јурисдикције: Украјинске православне цркве САД (Константинопољска патријаршија) и Парохија Московске патријаршије.

Сада у САД доминира Грчка архиепископија (Константинопољска патријаршија) која има 477 хиљада парохијана. Међутим, Америчка православна црква има највише парохија - 551, док Грчка архиепископија има 525.

Проценат православних вјерника у САД од цјелокупног становништва износи 0.34%. Међутим, проценат православних вјерника у неким земљама је виши. На Аљасци од укупног броја становника те земље православних присталица има 1,93%.

Извор: Митрополија црногорско-приморска