Православни Архијереји Океаније у посети српској Митрополији

 Православни Архијереји Океаније у посети српској Митрополији
 Православни Архијереји Океаније у посети српској Митрополији
 Православни Архијереји Океаније у посети српској Митрополији
 Православни Архијереји Океаније у посети српској Митрополији

У недељу, 16. октобра 2011. године, група високо уважених гостију, на челу са православним Архијерејима Океаније, посетила је седиште Митрополије аустралијско-новозеландске у сиднејском насељу Александрија.

Након званичног отварања Друге Епископске Конференције Окенаније, која је 16. и 17. октобра заседала у седишту грчке Архиепископије у сиднејском насељу Редферн, њени уважени чланови посетили су цркву Лазарицу, саборну цркву Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ.

Високу делегацију предводио је Његово Преосвештенство Архиепископ Стилијан а заједно са њиме били су Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије новозеландски, Њ.П. Епископ Михаил из Румунске Православне Цркве, и викарни Епископи Њ.П. Владика Серафим, Њ.П. Владика Језикиљ, Њ.П. Владика Никандрос и Њ.П. Владика Јаковос као и високопречасни протојереј-ставрофор Михаило Протопопов, представник Руске Православне Цркве. Поред учесника Конференције присутни су били и поједини професори богословског факултета "Свети Андреј Првозвани" и службеници грчке Архиепсикопије, на челу са високопреподобним архимандритом Кирилом, архијерејском замеником Њ.В. Архиепископа Стилијана.

Домаћин је наравно био Преосвећени Владика Иринеј, заједно са лазаричким братством, односно високопречасним протојерејем-ставрофором Миодрагом Перићем, старешином саборног храма и сиднејском намесником, као и пречасним јерејем Бранком Босанчићем и новорукоположеним часним ђаконом Петром Мракићем.

Високоуважени гости дочекани су испред српске епископије са хлебом и сољу а затим су прота Миодраг Перић, јерођакон Силуан (Мракић) и ђакон Петар Мракић одслужили доксологију на којој је појао лазарички хор у свом пуном саставу. Високодостојници су се потом, према древном обичају Српске Цркве, потписали на прву страну Јеванђеља на Часној Трпези.

Вредни домаћини из лазаричке парохије, под руководством председице Црквене општине, госпође Милице Козлине, припремили су богату трпезу љубави за којом су се заједно са гостима из других православних јурисдикција сабрали српски свештеници из Сиднеја и локални чланови Митрополијских управних тела.

Класичне и српске староградске мелодије изводили су током вечери проф. Александар Живковић на виолончелу и госпођица Сабрија Систерманс на акустичној гитари. Њихов програм на кратко је прекинут наступом лазаричког хора који је, на опште одушевљење гостију, отпевао неколико српских националних песама као и неколико црквених нумера. На молбу проте Михаила Протопопова, и велику радост Архиепископа Стилијаноса, једну лепу староградску песму отпевао је високопречасни протојереј-ставрофор Ненад Ђурашиновић.

Уз срдачне изразе захвалности сабрање у Лазарици окончано је у миру и братској љубави, као најбоља најава и навечерје Друге Епископске Конференције Океаније чији радни део је сутрадан одржан у седишту грчке Архиепископије.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландкса