Православни хришћани прославили Божић на Сејшелима

Док се остатак земље одмара од прослава Божића (по новом датуму) и Нове године, православни хришћани на Сејшелима прославили су свој Божић светом Литургијом која је одслужена у Берџаја Беј Рисорту. Овде се православни хришћани држе јулијанског календара уместо грегоријанског календара који су друге хришћанске Цркве усвојиле. Већи број православних хришћана окупио се на божићној Литургији коју је служио отац Сергије Јаношевић, парох православне хришћанске парохије на Сејшелима.

Прочитана је Божићна посланица Папе и Патријарха александријског и све Африке г. Теодора Другог. У својој поруци Његово Блаженство је подсетио хришћане на љубав Божју коју верници треба да прихвате да би донели мир свету.

Отац Сергије је такође беседио, рекавши да не смемо икад заборавити све оне који  пате и да ми можемо направити разлику у њиховим животима, чак и најмању могућу, посећивањем болесних пацијената, старијих суграђана, сирочади или помагањем онима којима је помоћ неопходна, као и путем молитве.

На Сејшелима има преко 100 православних хришћана, од којих већина потиче из источноевропских држава као што су Русија, Србија и Украјина. Међу вернима има и неколико аутохтоних сејшелских православних хришћана.

Извор: Seychelles Nation (превод – Инфо служба СПЦ)