Православни Патријарх началствује Божанском Литургијом у рушевинама

Васељенски Патријарх Вартоломеј I началствовао је Литургијом у недељу у историјском манастиру у северозападној Турској, где је преостало само неколико зидова.

Патријарх је посетио манастир Киразли у области Ердек у провинцији Баликесир, где је служио Божанску Литургију. Манастир са 99 просторија саграђен је 1895. године на ободима планине и напуштен је 1923. године, у време размене становништва после Првог светског рата када су Турци са Балкана мигрирали у Турску, а Грци селили у Грчку.

Патријарх је захвалио верницима, међу којима је било потомака Грка који су мигрирали из Турске, што су се у великом броју појавили на Божанској Литургији.

Свјатјејши Вартоломеј је истакао да су данас свету потребни мир и јединство више него икад, посебно на Блиском истоку који је омеђен сукобима. Говорећи о Сиријцима који су се склонили у Турској, Патријарх је рекао да је стотине хиљада људи остало без дома, деца просе на улицама и људи троше све што имају како би прешли у Европу будући суочени са смрћу. Том приликом се присетио размене становништва: „Људи који су послати одавде, искусили су сличне ствари. Они су напустили све што су имали овде и били су приморани да оду. Ми се молимо за оне који су прошли кроз ово велико искушење и за оне који су приморани да напусте своје домове (у Сирији и на другим местима) данас,“ казао је, између осталог,  у своме обраћању.

Након што је размена становништва договорена према конвенцији потписаној у Лозани, у Швајцарској, 1923. године од стране Грчке и Турске, које су водиле брутални рат око заузимања и одрбане бивших османских територија, процењује се да је неких два милиона људи пресељено у Турској и Грчкој.

Извор: Pravoslavie.ru