Православни помажу угрожене у Сирији

Антиохијска патријаршија и Међународно православно доброчинство (IOCC) настављају да заједничким снагама пружају помоћ угроженима у Сирији, као и онима који су, због сукоба у овој земљи, били приморани да емигрирају. Њихов рад је увелико отежан чињеницом што су оштећени многи путеви којима се транспортује сировина за огрев у овим хладним месецима, такође оштећене су многе електране, а нестабилност у региону је узроковала и критичан недостатак горива.

„Све лошија безбедоносна ситуација у Сирији узрокује кашњење у примању и дистрибуцији хуманитарне помоћи“, казао је званичник IOCC, Марк Оханиан. „Додатни изазов је проналажење неопходних залиха одговарајућег квалитета и квантитета, али IOCC и Патријаршија користе своје дуготрајне локалне и регионалне везе да обезбеде стални прилив хуманитарне помоћи“, казао је он.
IOCC и Антиохијска патријаршија су одговорили и на хитну хуманитарну ситуацију сиријских избеглица у Јордану и Либану. Хиљаде жена и деце свакодневно пристижу у кампове у овим земљама. „Рад на помоћи расељеној сиријској деци је пресудан у обезбеђивању њиховог душевног здравља“, истакао је Оханиан.

Извор: Митрополија црногорско-приморска