Празнична Литургија први пут после 80 година у татарстантској цркви

Верници Руске Православне Цркве наставили су дуги процес обнове светих и вољених цркава које су оскврнављене или разорене од стране безбожних власти широм земље.

У том смислу недавно је уприличен сјајан догађа -, први пут после 80 година  2. августа 2018. године, када је храмовна слава цркве Светог Илије, у селу Соболеково у Нижњекамском региону Татарстантске републике одслужена је Литургија.

Током дугих година прогона од стране безбожничких совјетских власти, црква је оскврнављена и служила је као клуб, библиотека, складиште, чак и као кланица свиња, извештава званични сајт Региона Нижњекамск.

Црква је освећена 5. марта 1871. године. Парохијани су били становници оближњих села и градова. У раном 20. веку било је 800 кућа у Соболекову. Индустријске зграде су касније пребачене у село, а црква је добила другу намену.

Православни становници Нижнекамског региона обнављају стару цркву већ годинама. Сада се пак бивши становници села окупљају сваке недеље са о. Артемијем Јамашевим н амолитву у њиховој цркви. Недавна Литургија на храмовнипразник Светог Илије била је прва прослава храмовне славе у овој парохији псоледњих 80 година.

Извор: православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)