Празнична радост у Бујановцу

 Празнична радост у Бујановцу
 Празнична радост у Бујановцу
 Празнична радост у Бујановцу
 Празнична радост у Бујановцу

Свенародно славско сабрање у Бујановцу

Храм Светих апостола Петра и Павла саграђен је 1856. године на темељима старе цркве. То је једнобродна грађевина са звоником који је поред храма сазидан касније. У току ратова је оштећен и након рата обновљен и поново освећен 1936. Од доласка епископа Пахомија на чело Врањске епархије храм доживљава своју велику обнову. Прво је саграђен парохијски дом, након чега је извршена унутрашња реконструкција храма, због влаге су стављене мермерне плоче и нови иконостас на коме су радиле монахиње из манастира Светог Стефана у Доњем Жапском. Године 2008. храму је дозидана и освећена припрата. У изградњи јњ и нова црквена сала.

Обележавање празника је почело празичним бденијем у част Првоврховних апостола, а сутрадан настављено светом Литургијом коју је служио Епископ врањски Пахомије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске и мноштво благочестивог народа.

По завршетку свете Литургије улицама Бујановца прошла је традиционална литија, а по повратку литије обављено је резање славског колача. Кум овогодишње славе био је КУД ''Соко'' изБујановца, а за наредну годину изабрана је Предшколска установа ''Наше дете'' из Бујановца.

Овогодишњу прославу славе храма Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу, увеличали су својим присуством делегат премијера Републике Србије г. Александра Вучића, његов саветник за сарадњу са Црквама и верски заједницама г. Владимир Божовић, командант копнене Војске Србије генерал Милосав Симовић, генерални секретар Матице исељеника и Срба у региону г. Радивоје Дабић, градоначелник Града Врања г. Зоран Антић, заменик председника општине Бујановац г. Стојанча Арсић, народни посланик г. Ненад Митровић, као и представници локалне самоуправе, војске, полиције и жандармерије.

Такође у прослави су узели учешће културна уметничка друштва из Румуније БЈР Македоније и Параћина. Поред мноштва верујућег народа из Бујановца, ове године учешће у прослави узели су верници из Врања, Сурдулице и Владичиног Хана са својим свештеницима, од којих се велики број причестио.

На овај празник, наша Света Црква добила је новог члана новокрштену Вању, ћерку пароха трговишког јереја Мирослава Петковића, коју је крстио епископ Пахомије. Владика је у чин чтеца рукопроизвео теолога Мицка Мицковића из Врања.

Извор: Епархија врањска