Празнична сабрања у Епархији жичкој

Празнична сабрања у Епархији жичкој
Празнична сабрања у Епархији жичкој
Празнична сабрања у Епархији жичкој
Празнична сабрања у Епархији жичкој

На празник Рождества Христовог Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Краљеву, уз саслужење свештенства овог храма. 

На Светој Литургији прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и свих архијереја Српске православне Цркве. Уочи празника Рождества Христовог, на Бадњи дан, Епископ жички г. Јустин служио је велико повечерје са литијом у храму Светог Саве у Краљеву, након чега је, у присуству градоначелника града Краљева г. Томислава Илића, освештао бадњаке.

Навечерје Рођења Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа свечано је прослављено у Ариљу богослужбено - великим повечерјем са петохлебницом, а потом и освећењем бадњака. Протојереј Драган Стевић, старешина цркве, пригодном беседом се обратио многобројном народу и позвао све да пропрате празничну приредбу у којој су учествовала деца која певају у црквеном хору, основци који свирају инструменте, рецитатори и градски хор „Свети Ахилије“. У поноћ је служено празнично јутрење, а у продужетку је протојереј Мирчета Крупниковић началствовао светом Литургијом у којој је поред одличне ариљске певнице после дужег времена активно учествовао и део Дечјег црквеног хора. Старешина цркве, отац Драган Стевић, у 8 часова служио је другу свету Литургију  у којој је такође учествовао велики број верника. Ово је био први пут да се у ариљској црквеној заједници служи света Литургија и у поноћ.

Божићно славље у Бајиној Башти, осим у литургијским сабрањима, нашло је свој израз и у једном радосном догађају који полако прераста у традицију. Наиме, у подне, на месту где је у току прошле године започета градња новог, Саборног храма посвећеног Светом Сави, сломљена је чесница, а најмлађи су добили по део чеснице. У три од укупно хиљаду комада чеснице, која је дар пекаре „Обрадовић“, била су скривена три златника (дародавци златника су Милан Секулић и Милан Тришић са породицама). Троје малишана који су имали благослов пронашли су у својим комадима чеснице златнике.

Извор: Епархија жичка