Празнична сабрања у манастиру Крки

Празнична сабрања у манастиру Крки
Празнична сабрања у манастиру Крки
Празнична сабрања у манастиру Крки
Празнична сабрања у манастиру Крки

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 21. новембра 2015. године, на празник посвећен Светом архангелу Михаилу, свету архијерејску Литургију у манастиру Крки. Велики број верника окупио се на овом светом месту да би заједно, у име Господње, прославили храмовну славу. Свету Литургију улепшали су својим појањем чланови хора Православног богословског факултета из Београда.

Након свете тајне причешћа епископ Фотије честитао је присутнима празник и нагласио колики је значај овог великог Архистратига који је заштитник манастира Крке, али и свих православних хришћана. Архангел Михаило, као предводник небеске војске, својим речима Стојмо смерно, стојмо са страхом поучава нас како да свој живот устројимо у складу са вољом Божјом. Трудећи се да свакодневно поступамо богоугодно и да своја дела ускладимо са вољом Господњом избегавамо опасност да подлегнемо самовољи. Велико зло у данашњем свету долази од покушаја људи да једни другима наметну сопствену вољу и тиме их потчине и над њима стекну моћ. Једино Божја воља чува нас од овог искушења и пружа нам могућност да живимо у братској љубави и међусобном уважавању, поштујући своје ближње и на тај начин показујући своју љубав према Господу. Још од постанка света гордост је била грех који нас је удаљавао од Господа  и до данас је остала једна од највећих препрепрека између људског света и Царства Небеског. Својм речима Свети Михаило нас опомиње да у свим временима треба да останемо верни Господу да бисмо тако кроз своју веру постали достојни Његове велике милости. Срби су у Далмацији прошли кроз разне неприлике, али су успели да очувају своју веру и традицију, о чему најбоље сведоче сабрања попут данашњег.

Након свете Литургије за све присутне уприличена је трпеза љубави у манастирској трпезарији.

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 22. новембра 2015. године, уз саслужење братства манастира, свету архијерејску Литургију у манастиру Крки. Сабрани народ окупио се како би молитвом прославио многе богоугоднике којих се сећамо на данашњи дан, а међу којима се посебно издваја Свети Нектарије Егински.

Овај чудотворни светитељ већ се од детињства разликовао од својих вршњака показујући свакодневно неисцрпну жељу за учењем и љубав према Господу. Живећи у Цариграду користио је сваку прилику да присуствује богослужењима, прижељкујући већ тада да постане свештеник. Често је посећивао Нови манастир на Хиосу, где је и замонашен, на духовну радост свог братства које га је изузетно волело због његове благе нарави и жеље да свакоме помогне. Житије Светог Нектарија Егинског  пребогато је добрим и душекорисним делима којима је овај светитељ несебично помажући својим ближњима исказивао неизмерну љубав према Господу. Познате су приче о томе како је умео да остане без икаквих средстава за живот разделивши све што има сиротињи, а када је био постављен за управитеља Ризаријеве богословије у Атини бринуо се о ученицима са посебном преданошћу, односећи се према свима са подједнаким поштовањем и наклоношћу. Свети Нектарије основа манастир на острву Егини и посвети га Светој Тројици, па недуго потом даде оставку на место управника богословије и пређе у манастир као духовник и свештенослужитељ. Већ у то време постаде очигледно да је Господ великодушно наградио силну врлину овог светог човека, па се тако чудесна дешавања везана за Светог Нектарија почеше дешавати још за његовог живота. Монахиња која је прислуживала у олтару као ђакониса видела је за време Свете Литургије крај њега Мајку Божију која му ушавши кроз царске двери предаде дете из наручја. Након упокојења Светог Нектарија његове мошти остадоше познате до дана данашњег по својим исцелитељским моћима које су помогле многим болеснима, као што је и он сам, још за живота, многе избавио из невоље својим исцелитељским даром. Иако би благ и препун врлина овај велики светитељ, његова доброта стварала је међу неким људима завист и мржњу због које се он неколико пута суочио са разним клеветама и увредама. Све то он је поднео мирно, не узвраћајући грубе речи и оптужбе, чекајући да Господ отвори очи људима заслепљеним завишћу и љубомором и то се и догоди након његове смрти када се, видевши на њему благодат Господњу, клеветници горко покајаше и молише за опроштај на гробу његовом. Ти су људи допустили да се заједно са мржњом и завишћу у њихов ум уселе демонске силе и на тај начин постали неплодно тло за Реч Господњу. Сво то зло потече из гордости и егоцентризма који их спречише да виде добра дела свога сабрата. Тиме се и до дана данашњег зле силе користе да би човека спутале и одвратиле од Бога, али нам је Он дао штит против таквог утицаја. Ту заштиту узимамо на себе молећи се и живећи богоугодним животом, каквом нас је Свети Нектарије Егински поучио, негујући у себи скромност и милосрђе. Јединим правим путем ка Царству небеском крочићемо ако са себе збацимо оков земаљског човека и обучемо се у Христа, поштујући Божије заповести и јединство Цркве Његове, рекао је Епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска