Празничне радости у манастиру Каленићу

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 25. јула 2020. године, на празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице. свету архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

Епископу су саслуживали протојереј Драгослав Цветковић, јереј Александар Јаћимовић, ђакон Александар Цветковић и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

Чтецирали су господа Владимир Марјановић, Илија Арсенијевић и Марко Павловић.

На радост целе заједнице, следујући древној пракси, епископ Јован је увео у свету тајну брака младенце Срђана Ђорђевића и Јовану Илић којима је Епископ упутио поуку:

-Децо моја, молим вас да се, ако желите да будете добри хришћани и људи, угледате на Пресвету Богородицу и тражите Њену молитвену заштиту. Знајте да заједницу живота морате да чувате као зеницу свог ока са осећањем да се можете спасити једино заједно. Често на венчању младенцима говорим да су пошли у први разред животне и брачне школе. Циљ ученика јесте да науче лекцију и положе испит. Молим вас да живите хришћански и у љубави, али не само у емотивној љубави, већ у љубљви жртвеној. Будите спремни да жртвујете свој живот једно за друго уколико то буде потребно. Од данас нема поделе међу вама, јер је све заједничко. Нека вам заједничка буду љубав, вера и нада, али и патње, јер ће их свакако бити. Када имате љубави и заједништва неће вам бити тешко да их превазиђете.

Након прочитаног јеванђелског зачала, Епископ је верницима и монаштву честитао празник и подсетио: -Потребно је непрестано тражити молитвено заступништво Пресвете Богородице. Размислимо колика је улога Пресвете Богородице у домостроју Божјем. Заиста, размишљајући о овој великој тајни Цркве и свете Литургије из које извиру све свете тајне, међу којима је и данашња тајна брака коју су склопили наши Срђан и Јована, сматрам да је потребно да још ревносније и приљежније приђемо Пресветој Богородици и поверимо јој се кроз своје молитве. ИЗанимљив је тренутак из данашњег Јеванђеља о свадби у Кани Галилејској када Богородица говори слугама да учине шта год им Исус каже. Тим речима Мајка Божја нас упућује на послушност Цркви. Бог и Мајка Божја нас љубе и зато не смемо да се обазиремо по страни, већ њих да слушамо. Она је рекла да ће се молити за род људски. Када уђете у храм, погледајте икону Богородице Тројеручице. Неко је давно рекао да она са две руке придржава Сина свога, а са трећом придржава свакога од нас ко јој прилази.

После заамвоне молитве преломљен је славски колач. Уследила је трпеза љубави коју је уприличило сестринство манастира на челу са игуманијом Нектаријом.

Извор: Епархија шумадијска