Празнично сабрање у Лозани

Празнично сабрање у Лозани
Празнично сабрање у Лозани
Празнично сабрање у Лозани
Празнично сабрање у Лозани

Поводом празника Света Три Јерарха, парохијске славе, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је српску и франкофону парохију у Лозани.

Дана 9. фебруара 2019. године, Владика је посетио франкофону парохију Светог Мера и Светог Григорија Паламе где је служио свету Литургију. Том приликом, Владика је позвао надлежног пароха оца Франсоу да са парохијанима дође у српску парохију на славу Света Три Јерарха. На светој Литургији, по благослову Епископа, саслуживали су надлежни парох Франсоа Меан, прота Богољуб Поповић и ђакон Иван Толић.

За певницом су појали појци франкофоне парохије и професори Нина Софронски и Милутин Павловић, док је у олтару помагао студент докторант г. Милан Кострешевић.

Истог дана, у парохији Света Три Јерарха, на вечерњем богослужењу у част светитеља, служили су надлежни парох прота Богољуб Поповић и парохијски ђакон Иван Толић, а владика Андреј је предводио певницу.

У недељу, 10. фебруара 2018+9. године, поводом парохијске славе Света Три Јерарха служена је света архијерејска Литургија. Епископу су саслуживали отац Богољуб, отац Франсоа и ђакон Иван, а у олтару су прислуживали ипођакон Саша Бранисављевић и чтечеви Антоан Скриво и докторант Ведран Грмуша. Благољепију службе допринели су појци које су предводили професори Нина Софронски и Милутин Павловић.

Сабрању су, поред Срба и франкофона из Лозане, присуствовали и верници из Берна, Цириха, Луцерна и Женеве, као и група монаха из Америке.

У празничној беседи, Епископ је подсетио на пастирско-теолошки рад три светитеља који је вековима био узор великим подвижницима и светитељима широм хришћанске Цркве до данас.

После свете Литургије, освећени су славски симболи које су припремили кумови парохијске славе, породица Срђана и Светлане Симић, који су део славског колача предали Милану и Савки Максић.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска