Празници у Далмацији

Празници у Далмацији
Празници у Далмацији
Празници у Далмацији
Празници у Далмацији

Слава цркве Свете великомученице Недеље у Маовцима прослављена је 14. јула 2018. године, дан уочи разника. Свету Литургију служили су протосинђел Јован (Ковачевић) из манастира Драговића и јереји Ратко Нонковић и Милан Кадијевић. Пред почетак службе храму је дарована икона Свете великомученице Недеље, прилог гђе Милице Тишме из Београда.

Јереј Милан Кадијевић позвао је Маовичане да се следеће године окупе у још већем броју: -Позивам вас да чувате православну веру где год да се налазе, онако како нас је поучила Света великомученица Недеља рекавши свом мучитељу пред смрт: „Ни на који начин не можеш ме одвратити од вере моје“.

По завршетку свете службе преломљен је славски колач, а свечана литија је кренула око храма. По традицији овога места, служен је помен свим пострадалим Маовичанима у старијој и новијој историји пред крстом посвећеном пострадалим прецима. Трпеза љубави настављена је у дому Николе, Саве и Милана Цвитковца, који сваке године активно учествују и помажу да се храмовна слава свечано обележи.

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Сињу, на Петровдан, 12. јула 2018. године, светом Литургијом је начелствовао протосинђел Јован (Ковачевић) из манастира Драговића. Саслуживао је јереј Милан Кадијевић.

И ове 2018. године Господње, народ полачански који се скупио са свих крајева земљиног шара у своме селу, прославио је своје заштитнике Свете апостоле Петра и Павла у својој црквици која датира још из 1458. године. Овом приликом прослављено је и 560. лето како се народ овог врлетног краја окупља око своје богомоље. Петровдан је прослављен и у храму у Биочићу.

Извор: Епархија далматинска