Празници у Херцеговини

Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини

Требиње - На Цвијети, 28. априла 2013.г., у Саборном храму у Требињу Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије служио је свету арх. Литургију, уз саслужење свештенства Саборног храма и присуство многобројног вјерног народа.

Тврдош - На празник Цвијети игуман тврдошки Сава (Мирић) служио је Св. Литургију у  манастиру Тврдошу, коме су саслуживали јеромонах Димитрије и јерођакон Порфирије. Црква је била испуњена вјерним народом и дјецом, који су се сабрали око Светих Тајни Христових.

Требиње - На Цвијети је игуман тврдошки Сава (Мирић) служио Св. Литургију у  Манастиру Тврдош, коме су саслуживали јеромонах Димитрије и јерођакон Порфирије. Црква је била испуњена вјерним народом и дјецом, који су се сабрали око Светих Тајни Христових.

Билећа - У току Васкршњег поста у Билећкој касарни сваког четвртка служена је литургија Пређеосвећених дарова. Велики број војника је приступио Светој Чаши. У току поста имамо пројекције хришћанских филмова, предавања и друге активности које нам помажу да ток поста дочекамо у миру и љубави према Богу и људима.

Љубиње - Празник Васкрсења Лазаревог са радошћу је прослављен у цркви Рођења Пресвете Богородице у Љубињу. Радост празника употпуниле су освећене врбине гранчице и разнолико цвијеће. Овај празник је посебно радостан за најмлађе становнике Љубиња, који су у великом броју присуствовали богослужењу.

Пребиловци - Како изградња храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима треба ускоро да почне, терен је у уторак 23. априла 2013. године обишао потпредсједник ФБиХ Светозар Пударић у пратњи пароха чапљинског јереја Данила Бора. Пударић је изразио задовољство што су отпочеле активности на обнови храма и још једном обећао подршку у том процесу. Подсјећамо, Пударић је као потпредсједник ФБиХ прије годину дана, пошто је СПЦО Чапљина од надлежне општинске службе добила грађевинску дозволу за обнову Спомен-цркве у Пребиловцима, пароху Данилу Бору уручио прву донацију за обнову у износу од 2.500 КМ. Том приликом је изразио наду да ће бити на подстицај и за друге да се сјете Пребиловаца.

Сарајево - Чланови Међурелигијског Вијећа БиХ, са предјседавајућим Епископом захумско-херцеговачки Григоријем на челу, сусрели су се данас са Амбасадором САД у БиХ г. Патриком Муном. Сусрет је одржан у просторијама МРВ у Сарајеву у 11 ч. Разговарало се о актуелним темама за Цркве и вјерске заједнице у БиХ, од којих је највише значаја придано реституцији и здравственом осигурању свештеника. Владика Григорије је као предсједавајући пожелио добродошлицу Његовој Еминенцији г. Муну и изнио ставове Цркава и вјерских заједница по наведеним питањима. Сви чланови МРВ су се сложили да је неопходна праведна реституција како Цркве и вјерске заједнице не би зависиле од државе. Такође су напоменули да се држава, доносећи Закон о слободи Цркава и вјерских заједница у БиХ, обавезала да помогне ПИО МИО вјерских службеника. Његова Еминенција Амбасадор Патрик Мун изразио је велико задовољство што се у саставу МРВ одлуком СПЦ сада налази Владика Григорије, цјенећи његов досадашњи миротворачки рад у Бих. Он је нагласио да заједнички став чланова МРВ БиХ има посебну моралну тежину и ауторитет, и да ће он сваку такву врсту активности подржати!

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини