Празници у Славонији

Празници у Славонији
Празници у Славонији
Празници у Славонији
Празници у Славонији

Празник Светих праведних Јоакима и Ане молитвено је прослављен у Гаћишту, где је у  храму Рођења Пресвете Богородице, уз саслужење пароха вировитичко-гаћишког јереја Јовице Гачића и ђакона Милана Јовића, свету Литургију служио је Епископ славонски г. Јован.

Празник Рођења Пресвете Богородице, храмовна слава цркве на Гавриници, молитвено је прослављен 21. септембра 2019. године у Пакрацу. Са верним народом пакрачке парохије уз саслужење протојереја-ставрофора Ђорђа Теодоровића и ђакона Милана Јовића, свету Литургију је служио Владика славонски г. Јован.

После читања одељака из Светог Писма, честитајући празник и говорећи о историјату и значају храма, окупљени народ архипастирском беседом поздравио је Преосвећени Владика.

Празник и храмовна слава торжествено су прослављени и у Гаћишту, парохија вировитичко-гаћишка, у Градишту, парохија пожешка, и у Ораховици где је на темељима срушеног храма после 98 година први пут одслужена света Литургија.

У току дана, владика Јован је дочекао у манастиру Рођења Светог Јована Претече у Јасеновцу полазнике Политичке академије Српског народног већа из Загреба предвођене г. Бранком Јуришићем. Гости су такође посетили и епархијске објекте у Пакрацу, Саборни храм Свете Тројице, Епархијски двор и Депо Епископије, где их је Владика упознао са историјатом и обновом светиња.

Извор: Епархија славонска