Празници у Вуковару, Тењи и Дарди

Празници у Вуковару, Тењи и Дарди
Празници у Вуковару, Тењи и Дарди
Празници у Вуковару, Тењи и Дарди
Празници у Вуковару, Тењи и Дарди

Преподобна матер Параскева, слава цркве на Доброј Води, и ове године свечано је прослављена. У среду, 26. октобра са почетком у 17 часова богослужено је празнично вечерње, а на дан празника, 27. октобра са почетком у 9 часова и света Литургија.

Свету Литургију служили су протојереј-ставрофор хаџи Душан Марковић, архијерејски намесник вуковарски, протојереј Ставрофор Јован Клајић, пензионисани парох ердутски, протојереј Александар Ђурановић, парох даљски, и ђакон Срђан Лукић из Борова Насеља. Својим појањем Литургију је пратило певачко друштво "Преподобна мати Параскева". Молитвеним потребама верних одговарли су протонамесник Сава Симић из Сремских Лаза и јереј Марко Шукунда из Борова. Пригодном беседом верне је поучио отац Александар Ђурановић.

Под крошњама столетних липа, благословени лепим временом, сакупио се велики број верника из Вуковара и околине. На крају Литургије обављен је помен за недавно упокојеног, првог старешину храма Свете Петке, протојереја-ставрофора Јована Радивојевића, и пререзан је славски колач. Славска обележја припремили су овогодишњи кумови, породица Дошен из Вуковара.

Света мати Параскева - Света Петка је светитељка многопоштована у свим Православним Црквама широм света. Верујући народ управо овој Божјој угодници приписује многа чудеса, а многи је прослављају као своју крсну славу. Постоје многе цркве посвећене Светој Петки, као и многи извори лековите воде. Како се на овај празник окупља мноштво народа на Свету Литургију, у славу Божију и његове угоднице, тако то бива и у Тењској парохији. На сам дан празника, храм преноса моштију Светог оца Николаја је био испуњен верним народом, који је дошао да преко Свете Петке узнесе молитве Богу Господу.

Свету Литургију су богослужили надлежни пароси, протонамесник Драгослав Шалајић и протонамесник Ненад Лазић. Већина верника је узела учешће причешћујући се Светим Тајнама. За певницом је појала богословска омладина. При свршетку Свете Литургије пререзан је славски колач и учињен парастос православним Ромима, мештанима села Тења пострадалим током Другог светског рата. Славски колач и кољиво ове године припремила је породица Мудровчић - г. Радослав са супругом Душанком, децом и унучади. У Тењи је пре тог рата живело мноштво православних Рома, који су претежно Свету Петку прослављали као своју Крсну славу. Како Црква никада не заборавља своја духовна чеда тако се на овај дан чини парастос, помињући имена пострадалих. Такође се на овај дан у Тењској парохији врши мало освећење воде, коју верни са вером захватају и носе својим домовима ради духовног и телесног окрепљења. Гђа Велинка Миљевић се јавила да за наредну годину, са својпом породицом, принесе кољиво за парастос укпокојеним православним Ромима. После беседе протонамесника Ненада Лазића и раздељене нафоре, верници су приступили послужењу у црквеној сали, те се задржали уз дружење и разговор.

Преподобна мати Параскева је веома поштована међу Божјим угодницима у хришћанском свету. Православни верници у Дарди (Барања) прослављају Свету Петку као заветни дан, ради катастрофалне поплаве која је погодила Барању, а посебно Дарду и окoлину. У Летопису ове парохије забележено је, поред осталог, следеће: Тамо где нико, па ни највећи стручњаци, није очекивао, набујала Драва у ноћи 15. јуна 1965. године у 23,50 часова пробила је насип у ширини од 70 метара и огромном снагом и брзином стихија се сручила на Барању... Према последњим подацима од 19. јуна водена стихија срушила је до сада у Дарди 261 стамбену и 340 друштвених зграда, осим нус просторија...

Поплава се поновила и августа 1972. године, али у нешто мањем интезитету, што је, такође, забележено у летопису. Тога ради свештеник и народ дарђанске парохије одлучише да као заветни дан славе Преподобну мајку Параскеву - Свету Петку.

Верници се тога дана у великом броју окупљају у храму на молебно пјеније, које следи по ослуженој светој Литургији, на којој се мноштво верника причести. Тако је било и ове године. На светој Литургији је началствовао архијерејски намесник барањски протојереј-ставрофор Михајло Маријанац. Верни народ је испунио свети храм. За певницом су превали појци и нови вероучитељ г. Перо Ђокић, који је на овој функцији заменио проту Михајла Маријанца. Двоје малишана, Дејана Докић и Вељко Будимчић, читали су апостол. О причасном стиху проповедао је протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин, парох кнежевовиноградски, износећи житије Свете Петке, наглашавајући њене подвиге у испосништву прота је позвао присутне да се угледају на њу. После заамвоне молитве началствујући свештеник позвао је присутне да, колена своја преклонувши, са умиљењем сви Господу се помоле, те је читао моливу у којој се моли Милостивог Господа, Који је у старо време услишио молбу пророка и ревнитеља Илије и обуставио кушу на неко време, нека погледа и на нас недостојене и подари ведрину...

Како се у селу Угљешу планира градити нови храм, који ће бити посвећен Светом Илији, очкујући сваки дан издавање грађевинске дозволе, у међувремену је изабран Грађевински одбор који је одобрен од стране Епархијског управног одбора у Даљу, то су овога дана исти, после Свете тајне причешћа, приступили полагању заклетве.

Извор: Епархија осечко-пољска