Празник Цвијети прослављен у Никшићу

Празник Цвијети прослављен у Никшићу
Празник Цвијети прослављен у Никшићу
Празник Цвијети прослављен у Никшићу
Празник Цвијети прослављен у Никшићу

Велики празник Уласка Господа нашег Исуса Христа у Јерусалим - Цвијети молитвено и свечано је прослављен у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. Светом Литургијом началствовао је протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Марко Ђурковић и ђакони Никола Маројевић и Константин Дојић. Бројни вјерници, сабрани на овај велики празник у никшићкој Саборној цркви, приступили су светим тајнама Христовим.

У литургијској бесједи свештеник Слободан Јокићје казао да нам данашњи празник говори о Побједитељу смрти Који улази у град Јерусалим, највећи град и на Небу и на земљи, свједочи нам јучерашњим даном када је васкрсао Лазара, да је смрт побијеђена и најавио оно што ће се збити. Смрт и гријех постају сјенка и сан, Христос их побјеђује и уништава.

-Велики, радостан празник, драга браћо и сестре, сви излазе да дочекају Онога Који је учинио велико чудо, Који је побиједио смрт. Дјеца и народ пјевају: „Осана на висинама! Благословен који долази у име Господње“. Он улази тихо и смирено, сједећи на магарету, не у златним кочијама. Он зна да ће у Јерусалиму бити издан, да ће бити предан, да ће бити пљуван, бијен, мучен, да ће бити разапет. Све то зна, али се не боји, јер зна да је смрт побијеђена, јер је Он Бог Који васкрсава, Који нам даје да будемо јачи од смрти и од гријеха“, рекао је о. Слободан, наглашавајући да не постоји гријех који не можемо да побиједимо и из којег не можемо да се избавимо,само ако смо са Богом, ако смо Божји, ако смо Христа Васкрслог. Ђаво је посрамљен, побијеђен, он је сјенка и сан, а ми смо Божји ако изаберемо то да будемо. Али, поручио је свештеник Јокић, пут Богочовјека Христа, пут Васкрситеља из мртвих и Побједитеља смрти нико не може изабрати умјесто нас.

-Ми морамо рећи: Да Господе, нека буде воља Твоја, да Господе, ево слуге Твога. Онда смо Божји, онда овом свијету свједочимо велику тајну Васкрсења, тајну Уласка у Јерусалим. Овај Улазак у Јерусалим је улазак у свако наше срце. Уласком у Јерусалим Христос улази у сваку нашу душу, у сваку пору нашег живота, све освећује само ако изиђемо и кажемо: „Осана на висинама! Благословен који долази у име Господње“. Да кажемо и сачувамо то дубоко у срцу своме, а не будемо као они који су, мало послије тога, тражили: Распни Га, бесједио је протојереј Слободан Јокић, који је позвао вјерни народ да учествују у светим службама у данима Страсне седмице који су посвећени светим и великим догађајима страдања Господа Исуса Христа.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка