Празник Дјетињци прослављен у Саборном храму у Никшићу

Празник Дјетињци прослављен у Саборном храму у Никшићу
Празник Дјетињци прослављен у Саборном храму у Никшићу
Празник Дјетињци прослављен у Саборном храму у Никшићу
Празник Дјетињци прослављен у Саборном храму у Никшићу

У трећу недјељу пред Божић, на празник Дјетињце, светом Литургијом у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу началствовао је јереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Саслуживало је свештенство Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке: протојереј Василије Брборић, јереји Миодраг Тодоровић, старјешина никшићког Саборног храма и Борис Радовић, парох будвански, те ђакон др Никола Маројевић.

Сабраном народу бесједио је о.Слободан, говорећи о празнику Дјетињци и хришћанском васпитању дјеце.

"Човјек је велика тајна, а дјеца су још већа тајна од човјека, јер тек треба да постану људи. Васпитање дјеце је велика тајна и велики задатак, пред којим стојимо, и као родитељи и као свештеници, запитани“.

"Старац Порфирије је нагласио три ствари које су најбитније за васпитање дјеце, то су љубав, светост родитеља и молитва. Васпитање дјеце, каже старац Порфирије, почиње још у утроби мајке, па чак и прије тога. Васпитање почиње у тренутку зачећа, кад се дијете зачиње у љубавној заједници мужа и жене, јер ако нема љубави међу супружницима онда то дијете неће, на прави начин, почети свој живот и васпитање. Мајка својом љубављу, водећи рачуна, долазећи на службе Божје, причешћујући се, читајући молитве, садржајне књиге, слушајући лијепу музику, васпитава дијете, јер оно, иако ембрион, већ слуша, осјећа, прима и прави темељ за свој будући живот“, рекао је свештеник Јокић.

Он је нагласио да је за узрастање дјетета од велике важности љубав у породици и свети живот родитеља.

"Наша светост, наша благост и благодат светости, пренијеће се на душе дјечје и тако ће се најбоље васпитавати дјеца. Ријечи, дисциплина, морал, ако све то није утемељено на светости родитеља, није добро и чак може бити погрешно. Али, када се родитељи труде да воде свети живот, а сви смо позвани на то, онда се то дијете васпитава на прави начин, а молитва све допуњује. Ако нема молитве, а молитва је љубав и светост, онда нема ни живота“.

"То се не доноси само на дјецу, такав однос треба да имамо према свима. Према сваком човјеку и сваком створењу Божјем треба да се опходимо љубављу, светошћу и молитвом и онда ће људи познати да смо Христови, да Христос пребива у нама и ми у Христу“, поручио је јереј Слободан Јокић.

Током Свете службе велики број сабраних вјерника приступио је Светим тајнама Христовим.

Извор: Епархија будиљманско-никшићка