Празник Казанске иконе Матере Божје у престоници Татарстана

На дан светковања јављања иконе Пресвете Богородице у граду Казану 1579. године, у престоници Татарстана, Казану, одржане су 21. јула 2018. године црквене свечаности у центру којих је био Благовештенски Саборни храм Казанског кремља. Литургијом је началствовао Митрополит казански и татарски Теофан уз салужење неколико архијераја, великог броја игумана и старешина храмова у Казанској епархији.

Богослужењу су присуствовали: заменик министра финансија РФ Андреј Иванов, заменик директора Апарата ПредседникаРепублике Татарстана Игор Савељев, генерал-мајор Павел Николајев и друга званична лица.

Молили су настојатељица Успенског Зилантовог женског манастира игуманија Сергија (Лакатош), монаштво Казанске епархије, студенти Казанске духовне академије, многобројни верници, парохијани казанских храмова и поклоници из региона Русије. Истиче се да су у организовању богослужења и литије умногоме помогли чланови православних омладинских секција, а да је певао епаријхски мушки хор.

После отпуста почела је литија уз учешће хиљаде верника с копијом многопоштоване Казанске иконе Матере Божје. Молитвени ход је водио од Благовештенског Саборног храма  до места обретења чудотворне иконе.

По приспећу у казански Богородичин манастир савршен је акатист пред казанском иконом Матере Божје  и казански Митрополит је одржао проповед.

Извор: patriarchia.ru (Информативна служба СПЦ)