Празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима

Празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима
Празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима
Празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима
Празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима

На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Саслуживало је свештенство архијерејског намјесништва беранско-андријевичког и монаштво манастира уз молитвено учешће вјерника.

Сабраном народу, свештенству и монаштву ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени владика Јоаникије, честитајући празник Покрова Пресвете Богородице, који је слава Пећке патријаршије и других наших светиња: -Чули сте из Пролога, драга браћо и сестре, да је повод данашњег славља оно јављање Пресвете Дјеве Богородице у цркви Влахерни у Цариграду, које се збило много вјекова уназад, али је тај празник заживио касније, више код Руса и нас Словена, него код Грка, више у Москви него у Цариграду. Наравно, и код Грка се овај празник прославља, а чини ми се да смо, преко Руса,и ми примили прослављање овог празника и многе храмове посветили дивном празнику Пресвете Дјеве Богородице.

-Наша Пећка Патријаршија, велика лавра, велика светиња данас прославља своју славу, главни празник храмовни, јер се тамо налази Чудотворна икона Пресвете Дјеве Богородице. Наш народ из Берана и других крајева, Београда, Подгорице, одасвуд, иде у Пећку Патријаршију, казао је Владика будимљанско-никшићки.
Он је нагласио да овај велики празник треба да поштујемо и да се лијепо духовно припремимо за свету службу Божју како бисмо били што пријемчивији за Божју благодат: -Заиста је величанствено гледати како браћа Руси и Румуни прослављају овај дивни, величанствени празник. Колико је храмова посвећено Покрову Пресвете Богородице, а то није случајно, јер сви ми хришћани исповједамо основну истину наше свете вјере. Пресвета Дјева Богородица, мајка Христова је благодатна заступница, брза помоћница и мајка свих нас православних хришћана. Сви се ми Њој обраћамо као Њена дјеца и сви који прослављамо Њеног Сина имамо Њен покров и Њено заступништво.

-Зато драга браћо и сестре, обратите пуну пажњу на овај празник.Много је важно доћи, уочи празника, да се Богу помолимо, да се лијепо духовно припремимо за празник да бисмо сјутрадан на светој Литургији били што спремнији, што пријемчивији да примимо Божју благодат и Божји благослов.Што се човјек моли Богу усрдније, са што већим покајањем, што већим усрђем, што чистијом душом, то је он све спремнији и нареднији да га Господ осјени својом благодаћу, својом свјетлошћу и својом милошћу, рекао је Преосвећени Епископ г. Јоаникије, поручујући да је услов за то да живимо у миру и љубави са ближњима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка