Празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима

Празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима
Празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима
Празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима
Празник Покрова Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 14. октобра 2019. године, на празник Покрова Пресвете Богородице, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

-Свети, које је Бог, већ, прославио на Небесима и са којима смо у заједници, јављају се и помажу нама који смо на земљи. Владика је навео да се јављају анђели Божји, многократно и безброј пута јављала се Пресвета Богородица, Свети отац Николај, Света Петка, а у нашем роду Свети Василије Острошки јавља се онима којима треба заштита и који је ишту од Бога. Пресвета Богородица се јављала много пута. Можда једно од најзнаменитијих Њених јављања је било у 11. вијеку за које је, управо, везан празник Покрова Пресвете Богородице. Видио је Свети Андреј Јуродиви Пресвету Богородицу, у току богослужења, како распростире свој омофор над цијелом црквом, над свима вјернима. То је тајанствено виђење, видио је то и његов ученик Епифаније, због тога је устројен овај празник у славу, не само тог јављања Пресвете Богородице, него у славу Њеног вјечитог заступништва над нама хришћанима, над цијелом Црквом Божјом, бесједио је Његово Преосвештенство.

-Шта заправо представља Покров Пресвете Богородице? То јесте заштита, то јесте брана од свих недаћа и јада које сналазе људе у овом свијету, а тај Покров је извезен од духовних ствари, од истине Божје, од правде Божје, од истините вјере, од наде, од љубави. То је онај Покров којим се штите хришћани, то је она одјећа у коју се облаче хришћани, то је оно што је најважније да стекнемо у овом свијету, јер то је нетрулежно и вјечно богатство, поручио је Владика будимљанско-никшићки.

-Све друго што стичемо потребно нам је за живот, да обезбједимо породице, да ближњима помогнемо, али, све што је материјално има ограничену вриједност, много мању него што мислимо. Људи се труде да стекну што више и то не би било толико страшно да, најчешће, тако не запостављају оно што је важније, да стекну оно што је натрулежно. Зато су хришћани, увијек, били скромни у вези земаљских прохтјева, као што говори Свети апостол Павле на кога су се многи угледали: Ако имамо храну и обућу довољно је, остало ће надодати Господ и неће нам ништа фалити ако идемо правим, истинским Божјим путем. Над тим хришћанима је благодатно заступништво Пресвете Богородице, нарочито над онима који је редовно призивају. Она нас извлачи из свих биједа, тјеши у нашим патњама и невољама, подиже нас од наших грехова, од наших падова, од наших слабости, усправља нас да идемо напријед, кријепи нас, снажи, окриљује, насађује у наше мисли и у наша срца добре намјере, света и блажена осјећања, свете мисли, даје нам снагу да у овом свијету ширимо то духовно и душевно благо и богатство, закључио је владика Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка