Празник Преображења Господњег у Прилужју

На празник Преображења Господњег, са благословом Eпископа рашко-призренског г. Теодосија, архимандрит Иларион служио је свету Литургију у храму Преображења Господњег у Прилужју, општина Вучитрн.

Саслуживали су свештенослужитељи митровичког и приштинског архијерејског намесништва у присуству верног народа тог краја. После свете Литургије архимандрит Иларион је благословио и преломио славски колач са домаћинима и извршио чин благосиљања грожђа. Свечаност у Прилужју завршена културно-уметничким програмом и празничним ручком.

Приллужје је највеће српско село у општини Вучитрн и налази се у средишњем делу Косовске равнице, недалеко од магистралног пута Приштина – Митровица, односно између Грачанице и Митровице. Срба у овој општини има и у селима Граце, Гојбуља и Бањска. У сва четири села живи њих око четири хиљаде Срба, од чега у Прилужју као највећем, три хиљаде душа.

Становници Прилужја познати су по својој устрајности и храбрости да остану своји на своме. У селу је више младих брачних парода и деце. Посебно је значајна близина северне Косовске Митровице као већински српског административног и универзитетског центра, где више младих и студира.

Извор: Епархија рашко-призренска