Празник Сабора Пресвете Богородице у Тузли

Поводом празника Сабора Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Катедралном храму у Тузли.

Саслуживали су архијерејски намесник тузлански протојереј-ставрофор Стева Јовић, старешина Катедралног храма у Тузли протојереј-ставрофор Милан Топића, јереји  Иван Савиновић и Милош Тришића, парох тузлански, протођакон Богдан Стјепановић и ђакон Немања Ерак. Појао је мјешовити хор Изворник из Зворника. Многобројни верници који су испунили Катедрални храм приступили су светој тајни Евхаристије, сједињујући се са Господом и Спаситељем нашим Исусом Христом.

Честитајући празнике епископ Фотије је истакао: -Морамо се чувати лоших људских особина. Бога могу видети само људи чисти срца, док зли неће моћи разумети ни речи о Богу. Христос се родио у Витлејему и тамо је сада дивна црква Рођења Христовог, али у сваком дому, у сваком храму Божјем Христос се духовно рађа. Треба да се рађа у нашем срцу, то је највећи подвиг. Монаси на Светој Гори су говорили да они призивајући име Божје добијају Царство небеско у себи, у свом срцу. Мир, спокој и хармонија - то све треба да буде унутрашњи садржај човековог бића, не нешто спољашње и наметнуто.

-Божић је за многе породичан празник. Вјерници га прослављају уношењем бадњака у куће, одласком на Литургију и причешћивањем. Настоје Христове речи применити у свакодневном животу. Живимо у свету немира и зато је потребна свакодневна молитва свих нас. Нека Пресвета Богородица чува Цркву и сав народ који призива име Божје и живи у врлини и честитости, поручио је владика Фотије.

У Епископској резиденцији одржан је традиционални Божићни пријем за представнике јавног, културног и вјерског живота у Тузли током којег је епископ Фотије захвалио свима који су присуствовали светој Литургији и Божићном пријему и честитали велики хришћански празник.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Празник Сабора Пресвете Богородице у Тузли
Празник Сабора Пресвете Богородице у Тузли
Празник Сабора Пресвете Богородице у Тузли
Празник Сабора Пресвете Богородице у Тузли