Празник Силаска Духа Светог у Епархији осечко-пољској

У епархији осечкопољској и барањској два храма су посвећена Силаску Светог Духа на апостоле и то у непосредној близини: у граду Винковцима и селу Маркушици.

ДуховиХрамовна слава у Винковцима обележена је свечано на Први дан Духова саборном Литургијом, коју су служили протојереј-ставрофор Душан Колунџић, месни парох протојереј Предраг Азап и пронамесник Миљен Илић, рођени Винковчанин, сада парох тењски. У проповеди прота Душан је објаснио шта се то догодило на дан Педесетнице, како је Црква Христова основана, а и како сваки од нас доживљава своју Педесетницу, на дан свога крштења и миропомазања, кад га свештеник ставља под заштиту Светог Духа, изговорајући речи: „Печат дара Духа Светога!" По завршетку Свете литургије, предвођени крстом и храмовном иконом, пошли смо ка храму у изградњи. У порти је прочитано прво јеванђеље, произнесена јектенија, са прозбом за „христољубиви народ српски, за његову моћ, победу, одржање, мир, здравље, спасење, и да му Господ Бог наш нарочито да напредак и потпору у свему". Покропивши освећеном водом на све четири стране, помолили смо се Господу за све житеље града, да живе у миру, слози и хришћанској љубави. У олтарском простору и на солеји прострта је трава. Почињемо вечерње и за време молитава верници клечећи плету венце. Из очију старијих верника капљу сузе радоснице, јер су опет у свом мученичком храму. А кад је завршено вечерње у литији се враћамо у парохијски дом и богомољу. У дворишту је извршен помен за покој душа свих „праотаца, отаца и браће наше, свештеника, ктитора, приложника и оснивача светог храма и свих уснулих православних хришћана и жртава последњег рата". У богомољи је пререзан славски колач и благословено славско жито, које је припремила овогодишња славска кума Тања Мирић из Винковаца. За идућу годину кумства се примила породица Бранка Горановића из Нуштра. Трпеза љубави припремљена је у башти оближњег ресторана, где су гости, са гостољубивим домаћинима провели једно пријатно поподне.

ДуховиМаркушичани су своју Храмовну славу обележили на Други дан Духова, Духовски понедељак, свечаном архијерејском Литургијом, коју је служио Преосвећени Владика Г. Лукијан, са шест свештеника (протојереји- ставрофори Душан Колунџић и Зоран Симић, протојереји Рајко Цабунац из сремске епархије и Бранислав Полимац, протонамесник Миљен Илић и јереј Бранко Цабунац, парох у Кузмину) и два ђакона (протођакон Драган Сердар и ђакон Бранимир Михајловић). Велики храм је био добро попуњен верницима и школском децом, која су дошла са својим учитељицама. У трократном опходу око светог храма молили смо се Богу „за ово село, за милост, мир, здравље, спасење, посету ктитора и приложника овог светог храма и свих становника овога села", а кропљећи освећеном водом Преосвећени Владика је пренео свој благослов на поља, винограде, воћњаке и баште, да принесу изобилни род у своје време. У својој пастирској поуци Преосвећени Владика је говорио о значају празника, о томе да смо сви обдарени благодаћу Светог Духа при Светој тајни миропомазања. Говорио је Преосвећени и о потреби да млађи и деца прихватају веру отаца, да имају обавезу и према светом храму и његовој лепоти и да сви останемо чврсти и решени да не напуштамо свој завичај, јер је ово наша дедовина. Благословио је децу и позвао их да буду добри ђаци али и чврсти у вери, да наследе у добру своје родитеље.

Прота-ст Д.Колунџић