Празник Сретења Господњег у Кабрамати

Празник Сретења Господњег у Кабрамати
Празник Сретења Господњег у Кабрамати
Празник Сретења Господњег у Кабрамати
Празник Сретења Господњег у Кабрамати

Празник Сретења Господњег, ове године, је нарочито свечано прослављен у сиднејском саборном храму Светог Великомученика Георгија у Кабрамати. Заједница у Кабрамати, припремајући се за предстојећи период Часног поста, је са радошћу дочекала свог Епископа г. Силуана.

Духовна радост је започета светом архијерејском Литургијом. којом је началствовао Његово Преосвештенство г. Силуан. Саслуживали су протојереј-ставрофор Дуро Ђурђевић, старешина овог храма, протојереј-ставрофор Никола Билић, други парох кабраматски, Протојереј-ставрофор Владислав Ђорђевић некадашњи парох у Флемингтону, а сада свештеник у пензији и руски свештеник протојереј Олег Матфејев из Тројицесавска – Русија, Московска Патријаршија.

Радост овог празника је додатно увећао промисао Спаситеља нашег, који је тога дана оца Олега довео да служи заједно са нашим Епископом. Протојереј Олег долази из Русије и тренутно обилази светиње широм света, а приликом својих посета где затекне Српску заједницу дарива копију чудотворне иконе Мајке Божије из Тројицесавска «Помоћница грешних». Разлог ове братољубиве праксе јесте историјска веза која спаја град Тројицесавски који је добио своје име по Светом Сави Српском.

Током свете Литургије епсикоп Силуан је у својој беседи истакао важност празника Сретења. У сусрету Светог Симеона и новорођеног Спаситеља смешта се и сусрет Старог и Новог Завета, старозаветног и новозаветног човека, а пре свега поновни сусрет имеђу Бога и човека, нагласио је Епископ. Даље говорећи, Епископ је пожелео свима да у овоме свету доживимо лично сретање са Богом и да тако обожени наставимо то заједничарење у Царству небеском.

Након беседе, Епископ је поздравио и драгог госта, захваливши му се на дару копије Чудотворне иконе Пресвете Богородице, нагласивши значај односа двеју православних братских народа, као и потребу за одржавање истих. Затим се обратио отац Олег изразивши захвалност Епископу и братству кабраматског храма на гостопримству, а затим упознавши све присутне са историјом везану за Икону чудотворну и везе града Тројицесавска са српским народом и Светим Немањићима. Том приликом је уручио и копију чудотворне иконе Епископу Силуану, који је у узврат подарио драгом госту икону Светога Великомученика Георгија..

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска