Празник Св. великомученика Георгија у Лиди (Ђурђиц)

Празник Св. великомученика Георгија  у Лиди (Ђурђиц)
Празник Св. великомученика Георгија  у Лиди (Ђурђиц)
Празник Св. великомученика Георгија  у Лиди (Ђурђиц)
Празник Св. великомученика Георгија  у Лиди (Ђурђиц)

У понедељак, 16. новембра 2015, Патријаршија јерусалимска прославила је пренос моштију Светог великомученика Георгија и обновљење цркве посвећене њему у Лиди у 4. веку.

Мошти Св. Георгија пренесене су из Рима, где је доживео мученичку смрт, у Лиду, родно место његове мајке, где је сахрањен у гробницу над којом је изграђена величанствена црква по замислима Св. Јелене. Црква је отворена 3. новембра, на дан када се прославља пренос свечевих моштију, док се 23. априла прославља његова кончина.

Црква Св. Георгија  - Ђорђа је преживела разна оштећења током историје Палестине, али је остала једна од светиња Јерусалимске Патријаршије и црква грчкоправославне арапске заједнице у Лиди, која има 1.300 верника.

Божанску Литургију служио је Патријарх јерусалимски Теофило уз саслужење архијереја Јерусалимске Патријаршије и гостујућих архијереја из помесних Цркава.

Архимандрит Аристовул је појао са парохијским хором на грчком и арапском у присуству г. Алкександроса Гениматаса, представника Грчке амбасаде у Израелу, амбасадора Републике Кипра у Израелу, амбасадора Грузије и великог броја верника, међу којима су били и припадници православне арапске заједнице, посетиоци из суседних градова Јопе и Ремлија, као и из Галилеје и других области.

За време Причастна Блажењејши Патријарх је проповедао на грчком језику.

После службе уређен је пријем у игумановој резиденцији, а домаћини су били архимандрит Никодим и Општина града Лиде, а у наставку је уприличена трпеза љубави. За трпезом су били и амбасадори Грчке, Кипра и Грузије.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (превод Информативне службе)